BANCI | Stirea Zilei

Nouriel Roubini: Intram in faza a doua a crizei financiare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-06-04 17:36

Nouriel Roubini, unul dintre puţinii economişti care au anticipat criza financiara mondiale în urma prăbuşirii pieţei ipotecare americane, spune că Europa a început "faza a doua a crizei financiare", iar "planurile de austeritate propuse pentru a reduce deficitele ar putea provoca o a doua recesiune".

Potrivit Le Temps, celebru economist din New York a explicat, astăzi la Geneva, că "planurile de austeritate propuse pentru a reduce deficitele din ţările cu probleme din zona euro ar putea provoca o a doua recesiune", iar "Grecia nu va scăpa de o restructurare a datoriilor sale".

Astfel, Nouriel Roubini a făcut cel mai întunecat anunţ care ar fi putut fi imaginat de auditoriul său: cu criza datoriilor din Europa "intrăm în a doua fază a crizei financiare globale".

Starea financiară a Europei va fi rea, a anunţat Noriel: "desigur, problemele generate de deficit se pot rezolva în timp, însă, până atunci, statele vor fi blestemate dacă atacă şi stigmanizate dacă nu o fac".

"Ţările a căror politică monetară este orchestrată de Banca Centrală Europeană nu-şi pot "monetiza" datoriile, adică nu pot tipări bani pentru plata împrumuturilor, aşa cum face SUA", a atras atenţia Roubini.

"Alternativa este creşterea impozitelor şi reducerea cheltuielilor publice, însă aceste măsuri aduc, în cel mai bun caz, o revenire economică anemică, în formă de "U", cel mai pesimist scenariu fiind reintrarea în recesiune", a explicat el.

Potrivit lui Nouriel Roubini, pieţele financiare vor continua să să scadă, în ciuda planului de salvare 750 miliarde de euro decis de ţările din zona euro.

"Mă îndoiesc de capacitatea Greciei de a implementa programele de austritate promise, din cauza lipsei de autoritate a guvernanţilor, pe fondul protestelor populaţiei", a punctat Roubini.

El consideră că "alte guverne, cum ar fi Spania s-ar putea confrunta în curând cu o situaţie similară, un protest politic împotriva programului propus". "Problema se reduce la o singură variabilă: timp", a averitzat celebrul economist.

"Soluţia va veni prin punerea în aplicare a unor reforme structurale, însă rezultatul acestora se va face simţit după mai mulţi ani. Singurele opţiuni rămase sunt ieşirea statelor mai slabe din uniunea monetară sau deprecierea voită a euro", a subliniat Roubini, care a prognozat că euro se va deprecia "sub paritate în raport cu dolarul", cel mai probabil de "anul viitor".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii