BANCI | Opinie

Nokia de la Jucu si englezul de la BNR - Inovatia pe intelesul tuturor -

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-30 13:50

In ziua in care Nokia a anuntat ca inchide fabrica de telefoane de la Jucu, de langa Cluj, BNR a organizat o conferinta sustinuta de ministrul britanic pentru afaceri si inovatie Vince Cable, acompaniat de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avand ca tema cresterea sustenabila in Europa.

Langa mine statea un tanar la patru ace care in timpul celor doua discursuri isi manevra tableta, abil si elegant: citea stiri, viziona grafice cu evolutia bursei, citea si trimitea mailuri si din cand in cand mai nota, cu zgarcenie, cate o idee din cuvantarile celor doi.

Englezul a terminat destul de repede de citit discursul, cu foarte mici completari fata de ceea ce era scris si tradus, asa incat Isarescu a deschis sesiunea de intrebari si raspunsuri.

Si aici incepe dezastrul. „Poor english”, in doua cuvinte.

Intrebari exprimate intr-o engleza balbaita si frazata incorect de catre oameni in costume care probabil lucrau in cadrul unor companii mari sau institutii financiare, punandu-i in situatia jenanta de a repeta intrebarea pentru a fi inteleasa cat de cat.

Sau o intrebare din partea unei ziariste care se chinuia sa puna accentul si sa vorbeasca mult dar fara prea mare coerenta si claritate.

Intrebarile au fost despre economia verde, noua taxa pe tranzactiile financiare anuntata de Comisia Europeana sau despre restrictiile si liberalizarea piatei muncii.

Dar nu l-a intrebat nimeni pe ministrul britanic pentru inovatie despre esecul inovatiei de la Jucu (unde se produceau niste amarate de telefoane pe care nu le mai vreau nimeni), in fata lui Steve Jobs, cum bine titreaza azi Adevarul.

Probabil ca era greu de frazat in engleza, caci nu-mi pot imagina ca nu a facut nimeni legatura atat de clara intre evenimentul zilei si subiectul conferintei.

Nici omul cu tableta de langa mine n-a zis nimic, nu era prea interesat de ce se intampla la BNR, de sustenabilitate, competitivitate, debirocratizare, inovatie si asa mai departe. Probabil ca era trimis in delegatie de sefi. El isi vedea mai departe de treaba lui cu graficele frumos colorate pe acel ecran mare cat o revista.

Nu mi-e ciuda ca amaratii de la Nokia au plecat pentru ca n-au fost in stare sa faca si ei niste tablete ca alea de langa vecinul meu de la BNR. Pana la urma, Nokia e inca telefonul multora dintre noi.

Pentru ca am vazut asfel, intr-o singura zi, ce inseamna o idee abstracta cuvantata de un guvernator si de un ministru, mai exact inovatia: 2.200 de locuri de munca pierdute, dupa ce in primavara Nokia a desfiintat centrul de cercetare cu 120 de programatori.

Nu facem inovatie cu "englezii" de la BNR si muncitorii din Jucu. Salariile noastre nu mai sunt suficient de mici pentru a putea concura chinezii, acum trebuie sa fim destepti si inovatori. Iar pentru asta trebuie sa stim cel putin sa vorbim corect si coerent limba engleza.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii