BANCI | Stirea Zilei

Noiembrie, prima luna de scadere efectiva a creditelor acordate de banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-23 14:04

Luna noiembrie devine prima luna in care statisticile consemneaza o scadere efectiva a soldului de credite acordate de banci populatiei si firmelor, in conditiile crizei financiare. Creditele in lei au scazut cu 348 milioane lei iar cele in valuta cu un miliard de lei, conform indicatorilor monetari ai lunii noiembrie publicati astazi de BNR (Vezi documentul atasat).

Aceasta nu este insa o surpriza, fiind anticipata de reprezentantii BNR. Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR, spune ca luna noiembrie este prima in care statistica reflecta efectele crizei financiare si a restrictiilor de creditare impuse de BNR.

Desi criza s-a facut simtita cu putere inca din octombrie, iar normele BNR intrasera deja in vigoare, bancile au mai acordat, in acea luna, credite negociate in luna septembrie. Astfel ca statistica BNR aferenta lunii octombrie a indicat o crestere cu 534 de milioane de lei a imprumuturilor in lei si cu 129 milione de euro a celor in valuta, in comparatie cu luna septembrie. Insa din cauza aprecierii leului cu aproape doua procente in octombrie, dupa o depreciere importanta in septembrie, statistica BNR a indicat o scadere a imprumuturilor.

Plusul din octombrie a fost insa ultimul din ultimele luni, iar in fata lunii noiembrie apare, in premiera, semnul minus la soldul de credite. Scaderea a fost de 348 de milioane de euro la creditele in lei si de 278 de milioane de euro (peste un miliard de lei) la imprumuturile in euro. O scadere destul de semnificativa.

Daca ne uitam la datele BNR, ele indica o crestere agregata, in procente, a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor in luna noiembrie, insa aceasta se datoreaza deprecierii leului in raport cu euro. In luna noiembrie, moneda nationala a scazut cu 3,2% fata de luna precedenta, majorand astfel, in statistica, valoarea imprumuturilor, soldul acestora urcand de la 193.063 milioane lei in octombrie la 195.131 milioane lei in noiembrie.

Comunicatul BNR:

Creditul neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna noiembrie 2008 cu 1,1 la sută (0,7 la sută în termeni reali) faţă de luna octombrie 2008, până la nivelul de 195131,0 milioane lei.

Creditul în lei s-a diminuat cu 0,4 la sută (-0,7 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a majorat cu 2,3 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,9 la sută).

La 30 noiembrie 2008, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 38,3 la sută (29,5 la sută în termeni reali) faţă de 30 noiembrie 2007, pe seama majorării cu 29,0 la sută a componentei în lei (20,9 la sută în termeni reali) şi cu 46,5 la sută a componentei în valută exprimată în lei (exprimată în euro, creşterea creditului în valută a fost de 35,5 la sută).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii