BANCI | Stirea Zilei

Ne pregatim de prima banca nationalizata in Romania?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-07-06 10:09

Desi ne-am obisnuit cu masurile precipitate si contestate luate de noul guvern in domeniul politic, o decizie economica adoptata aseara, mai exact o ordonanta de urgenta ce vizeaza sistemul bancar, pare a ascunde ceva mult mai serios decat pare.

Pentru ca dincolo de scandalul politic, sa nu uitam ca economia tarii este condusa de FMI iar la Ministerul Finantelor este prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.

Concret, noua ordonanta adoptata in plin scandal politic prevede ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), institutia abilitata de legistlatia adoptata in ultimii ani sa se ocupe de salvarea bancilor amenintate de faliment, poate acum sa recurga si la fonduri publice, mai exact la imprumuturi de la Ministerul Finantelor, pentru a participa la majorarea capitalului unei banci cu probleme.

Daca pana acum nicio lege din Romania nu permitea nationalizarea unei banci, iata ca am facut si noi acest pas. E de laudat ca pana acum nu s-a pus aceasta problema, reprezenantii BNR declarand tot timpul ca bancile romanesti sunt solide si laudandu-se cu faptul ca niciuna nu a trebuit sa fie salvata cu bani din taxele contribuabililor, cum s-a intamplat in multe alte tari.

Iata insa ca situatia s-a schimbat, iar intensificarea crizei europene si celei locale a determinat autoritatile sa anticipeze ca este posibil ca cel putin o banca, mica probabil, din Romania, sa aiba nevoie de ajutorul autoritatilor, mai exact al FGDB, sau chiar de cel al statului.

Asadar, se pare ca acum nu se mai pune problema daca, ci cand vom avea prima salvare a unei banci romanesti din cauza acestei crize.

Iar intrebarea este daca aceasta salvare se va putea face doar din resursele FDGB sau vor fi nevoie si de banii contribuabililor. In aceasta ultima situatie, s-ar putea ca semnalul sa fie destul de negativ.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii