Ne paste o noua criza economica si o hiperinflatie daca Guvernul nu schimba politica prociclica, avertizeaza in cor economistii si BNR
Autor: Bancherul.ro
2017-11-16 00:38
Macrostabilitatea economica si evitarea politicilor fiscale prociclice sunt esentiale pentru a nu repeta greselile trecutului, adica pentru a nu intra intr-o noua criza si inflatie ridicata, a avertizat, din nou, ieri, de la pupitrul BNR, Mugur Isarescu, dar si economisti importanti, precum Lucian Croitoru si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
“Este o mare confuzie cu privire la ce inseamna aceasta macrostabilitate. Si eu ma intrebam in 1990, cand eram mai tanar, ce e cu macrostabilitatea asta. Ce e aia? Noi am gasit o formula: orice crestere economica, daca nu se face in conditii de echilibre, mai devreme sau mai tarziu, si aici apare cuvantul sustenabil, va fi intrerupta, iar tendinta pe termen lung nu este de apropiere a nivelurilor de crestere, de reducere a decalajelor (dintre Romania si alte state dezvoltate n.r.), ci dimpotriva: pe termen lung constati ca se adancesc decalajele”, a spus guvernatorul Isarescu.
Unul dintre indicatorii macroeconomici care trebuie corectat, a avertizat guvernatorul BNR, este deficitul comercial, care a ajuns la o cifra foarte ridicata, de 1 miliard de euro lunar.
Mugur Isarescu: “Ni se reproseaza de ce nu am intervenit noi mai drevreme, de ce abia acum am vazut ca avem un deficit comercial mare. Dar deficitul e de cand lumea, din 1990 aceasta tara are numai deficite comerciale, noi nu am reusit sa sarim dincolo (in surplus) precum Ungaria. Avem de 27 de ani deficite comerciale. Dar nu asta am spus noi, ca avem deficite comerciale, ca importam mai mult decat exportam. Ramanem la constatari din acestea primitive? Nu, am spus ca s-a marit deficitul si a ajuns la 1 miliard de euro pe luna. Un miliard de euro pe luna! Pai daca o tinem asa, unde ne ducem? Asta e informatia pe care am dat-o.
Al doilea lucru: ca din ce in ce mai mult apare deficitul in sectorul bunurilor de consum. Pai daca nici aici nu reusim sa ne echilibram, inseamna ca avem o problema. Deficitul comercial nu apare din una din alta. Inseamna ca in domeniul consumului s-a stimulat prea mult. Asta este judecata corecta. Cand ai deficit in crestere pe bunuri de consum, fara sa ai pretentia de autarhie, sa inchizi granitele si sa consumi numai ceea ce produci, trebuie sa ai echilibru. Si unde se poate masura mai bine si fara echivoc, fara discutii ca ai stimulat ceva mai mult decat trebuie decat partea externa?”
O economie se conduce si cu frana, nu doar cu acceleratia
Mugur Isarescu a subliniat ca BNR nu este impotriva cresterii economice ci pentru gasirea unui dozaj adecvat al acesteia, intr-un cuvant sa fie evitate excesele si sa se gaseasca echilibrele, dozajul adecvat, astfel incat consumul sa nu fie mai mare decat ceea ce poate produce economia.
Mugur Isarescu: “Toata lumea vrea sa creasca consumul, dar daca se da mai mult decat poate sa produca economia la momentul x, inseamna ca s-a creat un dezechilibru si apare chestiunea de dozaj. Aici suntem, la chestiuni de dozaj, nu daca e bine sau e rau, ca se devalorizeaza (leul). Cu cat facem un lucru? Aici este Romania acum, despre asta trebuie sa discutam. Nu trebuie adusa discutia la chestiuni brutale, ca Banca Nationala e impotriva cresterii salariilor si a consumului. Nu suntem! Cum sa fim?! Cum poate cineva sa fie impotriva cresterii nivelului de trai?! Vorbim despre dozaj. Cu cat poate sa creasca, astfel incat la momentul critic sa nu trebuiasca sa pui frana brusca. O masina se conduce, cum zicea domnul Camdessus, venind in Romania in 1994, - vedeti ca e o boala veche la noi aceasta neintelegere, pentru ca si atunci trebuia sa creasca nivelul de trai, pentru ca Revolutia romana a fost sangeroasa – adresandu-se unui inalt demnitar: masina se conduce si cu frana, nu doar cu acceleratia! Si probabil ca a inteles. Dar a inteles dansul, dar uite ca nu a inteles societatea romaneasca.”
Castigurile pe termen scurt inseamna pierderi pe termen lung
Mugur Isarescu mai spune ca trebuie sa invatam din istoria economica, care spune ca o crestere excesiva pe termen scurt produce pierderi pe termen lung.
Mugur Isarescu: “E foarte simplu sa dai, si sa dai mult. Problema apare cand trebuie sa iei. Si cine ia? Si cine ia masurile ca sa se ia? De cate ori trebuie sa dam cu capul? Societatea occidentala, ca si Romania de atunci, a dat cu capul in anii 20-30 cu politicile care atunci au fost prociclice, adica au stimulat prea mult cresterea in anii 20 iar apoi au apasat prea tare pe frana in anii 30, cand au creat marea criza. Si ce au invatat economiile de piata? Ca dintr-o asemenea traznaie ies razboaie, dictaturi, pierde democratia si pierde si populatia. Castigurile sunt pe termen scurt. A la long, societatea nu castiga. Cei care au cresteri foarte mari o perioada, dupa care sunt fortati sa franeze brusc, cand faci trendul pe termen lung, constati ca nu au recuperat din decalaj, ci pierd. Noi ar trebui sa invatam si din istorie. De peste 100 de ani toate ciclurile din Romania au fost ca pe o perioada de 10-15 ani am crescut peste media europeana, apoi a intervenit ceva si ne-am pomenit chiar in coada. Deci e o problema cu sustenabilitatea. Un cuvant ce pare simplu. Cand a fost introdus in anii 90 parea o gluma, o pasareasca. Apropo si de criteriile de la Maastricht. Acolo trebuia sa fie indeplinite sustenabil. Toata lumea a inceput sa spuna ca am indeplinit criteriile. Dar le-am indeplinit sustenabil? Adica sa tina, nu doar un an, doi? Mai mult, in momentul in care le-am indeplinit, in 2015-2016, si ne-am fixat si obiectivul 2019 (de aderare la euro n.r.) am luat masuri exact in directia opusa. Pai cum vine asta? Am trecut la o relaxare masiva. Si atunci Banca Nationala a incercat sa trezeasca societatea si am fost acuzati ca suntem un superguvern.”
De ce politicienii nu aud vocea economistilor?
Insa vocea inteleapta si blajina a lui Isarescu nu prea razbate de zidurile groase ale Bancii Nationale, pana la Palatul Victoria, unde se adopta in continuare masuri economice prociclice, care umfla artificial PIB-ul, decizii care duc la dezechilibre pe termen scurt, precum cresterea dobanzilor sau a cursului de schimb, iar pe termen lung ar putea provoca probleme si mai grave, precum o inflatie mare sau chiar o criza economica.
Si atunci multi, daca nu toata lumea, se intreaba: de ce, totusi, politicienii nu asculta niciodata, nici acum, de batranii mai intelepti si fac tot cum vor ei?
Raspunsul e simplu: politicienii gandesc doar pe termen scurt, sunt interesati doar de perioada in care sunt la guvernare, pana la urmatoarele alegeri, asa incat nu prea le pasa ce se intampla ulterior, cand oricum ar putea veni un nou guvern, care poate repara ce au stricat ei.
Mugur Isarescu: “Am vorbit recent cu politicianul german Ioschka Fischer si i-am spus ca voi vorbi la o conferinta despre pericolul prociclicitatii. In Romania se intege asta? a intrebat el. Nu, i-am raspuns. Nici in Germania nu se intelege. Da? Da! Dar cineva trebuie sa spuna cat de periculoasa e prociclicitatea. Da! a admis el. Deci nu va asteptati de la politicienti sa inteleaga prociclicitatea, pentru ca fiecare politician isi vede de ciclul lui, are un ciclu electoral. Aia il mana! Nu va asteptati sa obtineti intelegere! Voi trebuie sa avertizati! Bundesbank-ul, cum se anunta politici prociclice, precum si analistii economici din Germania, incep sa toace chestiunea si o tempereaza. Deci a spune doar ca politicienii nu inteleg...nici nu trebuie sa inteleaga. Ei trebuie sa fie temperati (de altii n.r.). Asa functioneaza democratia. Trebuie sa apara in societatea cineva, nu unul singur, care sa strige: atentie! Atentie! Atentie! Cat ar fi de plictisitor. Asa cum nu trebuie sa ne asteptam ca mass-media sa nu urmareasca ratingul. Pai cum sa nu urmareasca ratingul? Mai ales daca e medie privata?! Ca in Romania ne-ar trebui un BBC in care sa avem certitudinea ca stirile, cel putin cele de substanta, precum rezerva de aur a Bancii Nationale e publicata si e inteleasa?! Nu ca dupa ce o publici, seara la o televiziune se spune ca au disparut 40 de tone de aur! Deci trebuie sa lucrezi cu aceste constrangeri.”
Cinismul fiscal iresponsabil de naiv face inevitabila o noua criza
Lucian Croitoru, economist si consilier al guvernatorului BNR, confirma, la randul lui, ca politicienilor nu le pasa de teorii precum macrostabilitatea si prociclicitatea politicilor economice, ci urmaresc doar sa castige cat mai mult capital politic, prin exploatarea unui ciclu de crestere economica, cum este cel din prezent, pe care-l stimuleaza in exces, rezultatul fiind o crestere economica exagerata dar artificiala, cu care se pot lauda. (vezi declaratiile de ieri ale premierului cu privire la cresterea PIB-ului, cea mai mare din UE)
Acest “cinism fiscal”, dupa cum l-a botezat Croitou, inseamna ca partidul la putere promoveaza politici economice expansioniste prociclice, cum se intampla acum, sau cum a fost in 2007-2008, in timpul guvernului PNL condus de Calin Popescu Tariceanu, inaintea crizei din toamna lui 2008, desi este constient ca acestea nu sunt viabile, dar o face pentru a atrage sustinerea populatiei (bucuroasa de cresterea salariilor si inconstienta de urmarile negative) si gandindu-se, in mod cinic, ca cel care va trebui sa scoata castanele fierbinti va fi alt partid care va urma la guvernare in timpul crizei, iar acesta va suferi o pierdere de capital electoral (cum a patit PDL-ul si Traian Basescu dupa criza din 2008). Dupa care, partidul care a promovat anterior politicile prociclice, va reveni la putere, din nou pe un ciclu de crestere economica, si din nou va aplica aceeasi strategie.
“Cinismul fiscal” este totusi o ipoteza putin credibila, din simplul motiv ca e greu de crezut ca exista la nivelul unui partid o astfel de strategie “diabolica”, putem sa-i spunem, de a-si propune sa guverneze doar in cicluri economice de crestere si de a lasa pe altii sa se ocupe de perioadele de criza.
Desi aceasta teorie este verificata in practica, dupa cum sustine Lucian Croitoru, conform graficului din fotografie, din care rezulta ca singurele partide care au fost nevoite sa repare, in timpul crizelor, problemele create de masurile prociclice ale altor guverne, au disparut.
De altfel, toate guvernele din 1995 pana acum au fost nevoite sa adopte doar masuri prociclice, fie in perioade de crestere economica, prin stimularea acesteia, fie in perioade de recesiune, prin masuri de austeritate, tocmai din cauza existentei dezechilibrelor macroeconomice, precum deficitele bugetare si de cont curent sau gradul de indatorare.
A doua ipoteza avansata de Croitoru este mult mai credibila: este denumita mai filozofic “responsabilitatea constransa”, dar poate fi tradusa mult mai simplu “iresponsabil de naiva”.
Explicatia este ca politicienii adopta politici prociclice, desi sunt constienti de consecinte, pentru ca au naivitatea de a crede ca vor putea controla situatia, mizand pe faptul ca ceea ce fac ei nu e chiar atat de grav precum spun criticii, ba chiar vor avea consecinte benefice, dupa cum declara. Iar daca pana la urma nu vor avea incontro, vor putea sa intoarca roata.
De exemplu, ministrul Finantelor si-a luat responsabilitatea ca va mentine deficitul bugetar in limita convenita la nivel european, de 3% din PIB, in ciuda faptului ca economistii, inclusiv cei de la Comisia Europeana, estimeaza ca acest indicator risca sa ajunga la 4%.
Croitoru opiniaza insa, in nume personal, fara sa implice BNR, ca actuala politica fiscala din Romania, plecand de la concluzia ca este de tipul “iresponsabil de naiva”, cum am botezat-o noi, nu va mai putea fi corectata si va duce la o “inevitabila recesiune”.
Asta intrucat Croitoru crede ca o criza va izbucni in SUA in urmatorii ani, ipoteza bazata pe faptul ca in America un ciclu economic de crestere a avut o durata de cel mult 10 ani de-a lungul istoriei, iar in prezent cea mai puternica economie a lumii se afla in cel de-al optulea an de expansiune.
Intarirea institutiilor este solutia
Dar ce se poate face pentru a se iesi din acest cerc vicios? L-am intrebat pe Lucian Croitoru.
“Exista o singura cale, intarirea institutiilor, iar acest lucru nu se poate face decat in doua feluri. Daca ne hotaram sa clarificam drepturile de proprietatea in Romania, care este o notiune inselatoare, lumea se gandeste imediat la proprietatea in sine, dar acolo sunt multe aspecte care tin chiar de sistemul judiciar. In al doilea rand este vorba de lupta anticoruptie. Regulile se incalca din cauza coruptiei. Trebuie sa fim constienti ca totusi gradul nostru de respectare a regulilor a crescut pe masura ce o guvernanta furnizata din exterior, de exemplu prin apartenenta la NATO, la Uniunea Europeana, iar in viitor la zona euro, poate, sa creasca gradul de respectare. Dar nu este cert ca e asa. De exemplu, Codul Fiscal are o regula ca nu trebuie modificat decat cu sase luni inainte de a adoptarea legii, ceea ce nu se intampla, ma refer la legea responsabilitatii fiscale. Deci sunt multe reguli care nu sunt respectate. Raspunsul este, deci, intarirea institutiilor, in sensul de reguli, nu neaparat organizatiile, ci institutiile. BNR de exemplu este o organizatie dar are multe institutii in interior din punctul de vedere al regulilor. Cum exista in orice institutie din Romania, unde regulile sunt plasate in administrarea organizatiilor.”
Si totusi, ce mai poate face Guvernul?
L-am intrebat si pe presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, ce ar trebui sa faca Guvernul pentru a evita riscul unui derapaj inevitabil provocat de masurile prociclice adoptate pana acum, dupa cum prognozeaza Lucian Croitoru.
“Cred ca ar trebui facut exact ceea ce a spus guvernatorul Isarescu cu privire la modul in care se conduce o masina (si cu frana, nu doar cu acceleratia). Noi am apasat pana acum doar pe acceleratie in politica fiscala, de aceea cred ca ar trebui sa apasam si pe frana. Nu de alta, dar apar obstacole in fata, si s-ar putea sa punem o frana care sa ne scoata prin parbriz la un moment dat. E important sa franam din timp, pentru a face franarea mai lina. Ce inseamna asta? Din punctul meu de vedere, deficite de 3 si ceva la suta, chiar si trei la suta pentru anii care vin sunt mult prea mari. Trebuie gasite solutii care sa aduca deficitele la un nivel mai scazut. Nici nu trebuie sa bruscam lucrurile si sa spunem ca la anul facem deficit de 1%. S-a spus (tot de Mugur Isarescu) ca nici in Germania nu inteleg politicienii prociclicitatea, dar uitati-va ca Germania are surplus bugetar (ceea ce inseamna o politica anticiclica n.r.). Eu nu zic ca ar trebui sa facem surplus, dar media europeana a deficitului e undeva in jur de 1%. Poate chiar si 1% e prea putin pentru noi, dar nici 3%. Este mult prea ridicat. Deci poate ar trebui sa ne gandim la o strategie care sa ajusteze deficitul intr-un ritm care sa nu creeze prea multe probleme in economie sau sa nu puna o frana foarte mare economiei dar ar trebui sa avem un plan pentru urmatorii ani in care deficitul sa scada semnificativ.”
Cum ar trebui sa procedeze concret Guvernul, sa-si majoreze veniturile sau sa reduca cheltuielile? a mai fost intrebat Ionut Dumitru.
Ecuatia e foarte complicata. In contextul in care veniturile bugetare sunt foarte mici, cred ca prioritatea ar trebui sa fie cum colectam mai bine taxele pe care le avem. Iar pe partea de cheltuieli bugetare si acolo e o discutie. Cred ca in primul rand ar trebui sa ne oprim din a creste cheltuielile sociale. Adica in locul acestei bulversari pe care o introducem in economie cu cresterea brutului in sectorul public cu cel putin 25%, de fapt media fiind de 40%, dupa care sa incercam sa luam inapoi prin mutarea contributiilor pentru a atenua din acele cresteri, cred ca era mult mai simplu si corect o abordare de tipul crestere medie de cateva procente in sectorul public care probabil ar fi dat un mesaj de coerenta si responsabilitate.
Lucian Croitoru a precizat urmatoarele: “Chiar daca scadem, foarte incet, acest deficit, ceasul tot ticaie, la deficitul structural, pentru ca avem un gap al PIB-ului care se largeste si care adauga la deficitul structural, pe care de obicei nu-l discutam, iar el se tot mareste in timp, pe cand acest deficit de 3% sta la 3%, fiind rezultatul a doua presiuni: pe de o parte sunt politicile care ar vrea sa-l impinga peste trei, pe de alta parte sunt aranjamentele internationale care ne obliga sa-l tinem la 3%, deci e fix. Din aceasta cauza particulara de fapt creste deficitul structural tacut, iar cand vine criza, ca si in 2008, vom constata ca de fapt e foarte mare.”
Ionut Dumitru a mai avertizat ca daca politica fiscala prociclica nu este corectata, exista si un alt pericol major: cresterea excesiva a inflatiei, care cu greu va mai putea fi scazuta la nivelurile mici pe care inca le mai avem in prezent.
Taguri: Mugur Isarescu Banca Nationala a Romaniei (BNR) ROBOR reclamatie banca curs de schimb valutar dobanda de politica monetara inflatia cont bancar firma
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii
Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?
Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii
BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?
BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii
De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?
Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii
- Banca Transilvania implineste 30 de ani
- De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?
- Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?
- Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania
- Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor
- De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
- Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
- Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
- Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit
- Doar 21% dintre romani au probleme cu băncile și IFN-urile, arata un sondaj CSALB
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
- Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
- Inflația anuală a scăzut la 4,62%
- Comerțul cu amănuntul, +7,3% cumulat pe primele 8 luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
- Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii
-
Vreau sa schimb nr de telefon
Cum pot schimba nr.de telefon ... detalii
-
Eroare aplicație
Am avut ora și data din setările telefonului date pe manual și nu se deschidea BT Pay, în ... detalii