BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: Presiunile inflationiste s-au mai redus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-08 14:41

Majorarea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale la 9,75%, mai putin decat se asteptau analistii straini si mai mult decat asteptau analistii romani, este un semnal ca presiunile inflationiste persista pe termen scurt, dar s-au mai redus in intensitate.

De asemenenea, este si o mãsurã efectivã pentru readucerea inflatiei pe o pantã descrescãtoare, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu.

"Nu am transmis ideea cã nu avem presiuni mari, pentru cã ele existã în continuare, dar trebuie un dozaj, care sã arate cã amploarea acestora s-a diminuat", a explicat Isãrescu.

Isãrescu a calificat mãsura de majorare a dobânzii cheie cu un sfert de punct procentual drept "un dozaj adecvat pentru momentul actual, legat de restabilirea echilibrelor si de stabilitatea financiarã, cu componentele sale, printre care reducerea inflatiei".

El a explicat cã, în rol de semnal, majorarea la 9,75% a dobânzii de politicã monetarã indicã în continuare existenta unor presiuni mari asupra inflatiei, dar care s-au mai diminuat raportat la lunile anterioare.

"Presiunile pe cerere sunt în continuare de crestere, nu se vãd semne cã cererea ar urma sã se tempereze", a mentionat guvernatorul.

"Existã o asa foame de credit în aceastã tarã încât ar trebui sã ne ducem cu dobânzile cine stie unde. Din acest motiv, înãsprim politica monetarã si ne gândim la economisirea în lei", a adãugat el.

Guvernatorul a argumentat cã, dacã se pune întrebarea ce rost are o majorare cu doar 0,25%, "aceeasi întrebare ar trebui sã se punã îi în cazul celor 18 mãsuri ale Fed, care a urcat în repetate rânduri dobânda de referintã cu câte 0,25 puncte procentuale".

Înainte de anuntarea deciziei de politicã monetarã de marti a BNR, cei mai multi analisti financiar-bancari de pe piata româneascã mizau pe mentinerea dobânzii cheie la 9,5%, în timp ce jucãtorii strãini asteptau o majorare mai mare, cu cel putin jumãtate de punct procentual.

Totusi, pentru ca mãsurile bãncii centrale sã fie eficiente, Consiliul de administratie al BNR mentine propunerea - prezentatã în noiembrie 2007 - unui mix de politici economice, care include contrinuarea reformelor structurale, o politicã monetarã restrictivã si o politicã fiscalã mai asprã.

Mãsurile administrative au fost luate atât pentru cresterea eficientei deciziilor de politicã monetarã, dar si pentru a aduce politica monetarã aproape de tinta anuatã cu trei ani în urmã de BNR, de a actiona doar prin pârghia dobânzii cheie, a explicat guvernatorul.

"Aceste mãsuri mai au un scop, acela de a ne apropia de politica Bãncii Centrale Europene", a mai spus Isãrescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii