BANCI | Opinie

Mugur Isarescu: Noii membri in conducerea BNR nu au cum sa influenteze politica bancii nationale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-01 17:46

Recentele numiri in Consiliul de Administratie al BNR a reprezentantilor PSD, respectiv Liviu Voinea, Daniel Daianu si Gheorghe Gherghina, care-i vor inlocui din octombrie pe Cristian Popa, Nicolae Danila si Napoleon Pop, nu vor influenta poltica bancii nationale, care este dictata de mandatul ei si de lege, indiferent de apartenenta politica a persoanelor din conducerea sa, spune guvenatorul BNR, Mugur Isarescu.

In ultimul timp s-a pus problema independentei BNR odata cu numirea noilor mebri in Consiliul de Adminstratie. Cum vedeti aceasta situatie si cum s-ar putea schimba politica bancii nationale?”, a fost intrebarea pusa astazi de Bancherul.ro in cadrul briefingului de presa al guvernatorului BNR ocazionata de prezentarea deciziilor de politica monetara.

Mugur Isarescu:

Politica bancii nationale este dictata de mandatul ei si de lege. Legea este foarte clara. In ceea ce priveste schimbarile de saptamana trecuta, veti observa ca din 1991, in ciuda faptului ca, de jure, intreg Consiliul primeste un mandat nou, de facto, cam o treime din membrii Consiliului s-au schimbat de fiecare data. In 2004, daca nu ma insel, s-au schimbat chiar mai multi, 4 din 9 membri. Deci deciziile de saptamana trecuta nu sunt o noutate si nu au cum sa influenteze politica bancii nationale.

Isarescu a mai precizat ca aceasta formula de schimbare treptata a unei parti din conducerea BNR este fireasca, desi, din motive istorice, nu s-a gasit cea mai buna formula legala pentru consfintirea acestei practici.

Inlocuirea unor profesionisti fara apartenenta politica din cadrul BNR, precum Cristian Popa si Nicolae Danila, cu reprezentanti ai partidului de guvernamant, a fost criticata de unii comentatori ai vietii financiare, care au ridicat problema independentei bancii centrale.

Daca in privinta lui Daianu si Voinea se poate spune ca au beneficiat de trambulina politica a PSD in cariera lor, Gheorghe Gherghina este un vechi finantist recunoscut ca fiind cel care a realizat bugetele tarii la Ministerul Finantelor, indiferent de guvernul care s-a perindat la putere in ultimii 20 de ani.

Ramane de vazut daca si cum vor reusi noii reprezentantii ai PSD in conducerea BNR sa impuna la banca centrala o politica de tip social, caracteristica partidului de care sunt apropiati.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii