BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu isi recunoaste greselile de pilotaj care au provocat un hard landing: "Am ciulit prea tarziu urechile"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-09-11 12:00

Guvernatorul BNR a recunoscut astazi, in cadrul unui discurs, ca banca centrala a facut mai multe greseli care au cauzat aterizarea dura a economiei dupa izbucnirea crizei economice din toamna lui 2008: acceptarea unui ritm de creditare excesiva, mai ales in valuta, precum si a unui volum mare de investitii directe speculative, precum cele in cumpararea de terenuri.

Pe de alta parte, Isarescu s-a laudat cu politica anticiclica derulata de BNR inainte de criza in cateva domenii, precum impunerea unui nivel ridicat de rezerve minime obligatorii pentru banci, cu scopul de a se limita ritmul rapid al creditarii, precum si unele masuri de reducere a creditelor in valuta.

Guvernatorul s-a felicitat de asemenea ca inainte de izbucnirea crizei BNR si-a constituit un nivel ridicat de rezerve in valuta, care-i permit acum sa intervina fara probleme pe piata valutara pentru a controla cursul, interventii care nu mai sunt acum o exceptie ca in trecut. In plus, rezervele de valuta cumparate cand leul era foarte apreciat, aduc acum castiguri ridicate bancii centrale.

"Faptul ca am cumparat 10-12 miliarde euro cand navaleau capitalurile, la 3,1-3,3 lei/euro, ne da o marja lejera la profit cand vindem dolari, iar 80% din profit il furnizam colegului Florin Georgescu de la Finante", a spus Isarescu.

Totusi, Isarescu a reprosat autoritatilor europene ca BNR a fost impiedicata sa deruleze eficient o politica prudentiala, prociclica, fiind refuzati de la Bruxelles sa se amane intrarile nerestrictive de capital in tara.

Isarescu a facut aceste declaratii la BNR, cu ocazia lansarii cartii editata de FMI denumita "How emerging Europe came through the 2008/09 crisis".

Am trait cu iluzia ca avem investitii directe enorme

Isarescu a spus ca tarile din zona, inclusiv Romania, s-au confruntat cu o finantare excesiva a dezvoltarii si in special a consumului din partea investitorilor straini, nu numai a creditului, dar si pe calea investitiilor directe.

"Acum o vedem cat de precara era statistica FDI-ului, adica a investitiilor straine directe. Am bagat cu totii acolo, la gramada, sa ma exprim neacademic, si investitii directe in tradables si in nontradables, iar la cele din urma, adica sectoarele neproductive, am pus si cumpararile de pamant, multe dintre ele speculative, care ne-au costat foarte mult in Romania. Am trait cu iluzia ca avem investitii directe enorme, dar nu toate s-au dus acolo unde trebuie si nu toate aveau capacitatea sa se autocorecteze, deci pot crea o bula imobiliara", a spus Mugur Isarescu.

"Am ciulit prea tarziu urechile si am vazut doar partea buna a dezvoltarii excesive a creditului"

Mugur Isarescu: "A mai fost si o dezvoltare excesiva a creditului printr-o viziune benigna, nu ca ar fi ceva malign in ea, dar excesiv de benigna, de binevoitoare fata de bancile straine, cu capital strain, uitand ca au guvernanta proprie si ca batalia pentru cote de piata poate sa ajunga la ritmuri periculoase. Noi am mai dat exemplul cu intalnirile succesive avute in perioada 2006-2008 cu presedintii bancilor straine in care unul spunea ca vrea sa creasca rapid cota de piata de la 5% la 15%, altul de la 15-25%, iar cand l-am pus odata pe Nicu Cinteza sa adune toate cotele de piata erau peste 200%. Cand transmiti managerilor locali din Romania astfel de mesaje, e bine sa ciulesti urechile. Le-am ciulit, dar le-am ciulit cam tarziu, noi cei de la BNR, cred ca asa s-a intamplat in toate celelalte tari, si am vazut doar partea buna a acestei dezvoltari excesive a creditului."

Politica monetara nu are efect la creditele in valuta

Isarescu a precizat ca a existat si o preferinta pentru creditarea in valuta, cu neglijarea nu doar a riscului valutar ci si a faptului ca de regula creditul in valuta scapa de sub instrumentele clasice ale politicii monetare. "O intarire a politicii monetare cand ai preponderent banci straine si acestea sunt alimentate prin linii de creditare ieftine de la bancile mama, in loc sa duca la scaderea ritmului de crestere a creditului duce in mod paradoxal la cresterea lui, pentru ca se apreciaza cursul, creditul in valuta paree sa fie si mai ieftin, si mai atractiv si strangi exact partea de creditare mai putin riscanta si o lasi pe cea care este riscanta si care scapa de sub control, sa se dezvolte rapid", a spus Isarescu.

I-am prevenit ca riscam sa ne inecam in butoiul cu miere

Guvernatorul a declarat, cu aceeasi ocazie, ca a avertizat investitorii ca intrarile masive de capital si cresterea nesustenabila sunt periculoase, insa degeaba, intrucat traiam intr-o atmosfera prea optimista iar investitorii si bancile sunt prin natura prociclice. Acesta este motivul pentru care misiunea de a fi anticiclic, de a fi prevazator, prudent, de echilibru, revine guvernelor, bancilor centrale si institutiilor financiare internationale.

Mugur Isarescu: "Fluxurile de capital au fost stimulate atat de mediul extern, deci a fost o adevarat bonanta in lumea, nu doar in Europa de Est, lumea a fost invadata de capitaluri ieftine, cu rate scazute ale dobanzilor in economiile avansate, cu politici monetare si fiscale generoase, s-a creat o aversiune la risc extrem de redusa, aproape nula, pe plan global, am trait si noi situatia in care investitori straini veniti la BNR, cand le-am spus ca am luat masuri de descurajare a creditarii, de descurajare a intrarilor masive de capital care ne sufocau pur si simplu cu atata bine si riscam sa ne inecam in butoiul cu miere, iar moartea intr-un butoi cu miere, n-a trait-o nimeni, dar este ingrozitoare. Am fost intrebati de ce vrem sa luam acele masuri. Pentru ca vrem sa fie un soft landing, spuneam noi, nu un hard landing. Dar de ce trebuie sa fie neaparat un landing, ni s-a spus, poate fi si un . Dar le-am spus ca e cam greu cu un zbor continuu, pana si avioanele americane trebuie trebuie sa faca pana la urma un landing undeva, intr-adevar pot fi alimentate din zbor. Asta era atmosfera, asta era in mintea tuturor, nu doar a romanilor si est-europenilor. Asa era vazuta globalizarea, cu partea ei frumoasa, generoasa si aducatoare de crestere economica si prosperitate."

Isarescu a mai precizat ca BNR a cerut la Bruxelles o amanare a liberalizarii de cont curent, "dar am fost refuzati brutal."

Mugur Isarescu: "Domnul viceguvernator Popa, care va modera acest panel, va face marturisiri complete de aceasta data si va spune cum a fost trimis de Consiliul de Administratie cu mandat de la Fondul Monetar International sa cerem o amanare la Bruxelles si cum a fost refuzat in mod brutal, spunandu-ne: vreti sa intrati in 2007? Nu ne in-te-re-sea-za!."

VEZI declaratiile complete ale lui Mugur Isarescu in CLUBUL BANCHERILOR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii