BANCI | Opinie

Mugur Isarescu: E vorba de bani multi daca se vrea conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data acordarii, de aceea trebuie gasite resursele care sa acopere pierderile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-30 17:57

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca daca cineva (guvernul sau Parlamentul) emite o lege pentru conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data acordarii, atunci trebuie sa stabileasca si resursele care sa acopere pierderele, fiind vorba de "bani multi" ce nu pot fi suportati doar de catre banci, fara sa fie afectati deponentii si activitatea de acordare de noi imprumuturi.

Seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent in Parlament, unde se discuta o lege privind conversia creditelor din valuta in lei, ca patru banci ar intra in faliment daca maine s-ar adopta o lege prin care ar fi obligate sa schimbe creditele la cursul din data acordarii, mult mai mic decat in prezent.

Guvernul ungar pregateste o lege care sa permita schimbarea tuturor creditelor din valuta in forinti, insa pierderile urmeaza sa fie impartite intre banci si guvern, care este dispus sa acopere o parte din costuri de la buget.

Iata ce a declarat Isarescu despre acest subiect in cadrul briefingului de astazi de la BNR:

"Conversia creditelor se poate face si in prezent, pe baza voluntara, la cursul din ziua in care se face conversia. Asa se intampla si n in Europa. Ceea ce presa scrie ca s-ar intampla in Ungaria sau in alte tari, se face tot la cursul datei (converiei), nu la cursul istoric.

Daca cineva doreste sa faca (conversia) la curs istoric, trebuie sa stabileasca si cine acopera diferentele: daca se acopera de la buget, dintr-un fond de garantare sau, Doamne fereste, din depozitele clientilor Spun asta intr-o maniera nici cel putin potentiala. Deci a vorbi de o conversie la curs istoric fara sa stabilesti cine acopera diferenta…”

Isarescu explica de ce nu pot bancile sa suporte singure pierderile

"Nu ati pomenit de banci!" (care sa suporte pierderile), a urmat intrebarea reporterului de la Antena 1.

Mugur Isarescu: “Pai bancile…ce inseamna o banca? Banca inseamna un bilant, care are pe de o parte capital plus depozitele clientilor, iar pe partea cealalta are niste active-creditele. Daca valoarea creditului se miscoreaza asta inseamna ca trebuie sa tai de dincolo: din capital sau din depozitele clientilor. Alta posibilitate nu ai, acum simplific.

Cand vorbim despre banci, nu trebuie sa vorbim in termeni foarte abstracti, pentru ca se creeaza confuzie, lumea nu mai intelege.

Ca si cum bancile ar creea resurse din nimic. Nu, ele creeaza resurse, le multiplica in procesul de intermediere, din depozitele pe care le au la dispozitie. Daca le sunt afectate depozitele, trebuie sa gaseasca o sursa de acoperire. Daca sursa de acoperire este capitalul lor, in momentul imediat urmator vine directia de supraveghere, nu numai la noi, ci si in alta parte, si solicita actionarilor sa majoreze capitalul, ca altfel banca nu poate sa functioneze.

Ea (banca) poate sa mutiplice (resursele) in conditii prudentiale (acordand credite), intrucat activitatea bancara este una riscanta, daca are o baza de capital, si poate sa multiplice de 5-6-7 ori, acesta ar fi elementul de multiplicare, dar in conditii in care banca se bucura de incredere. Daca-i afectezi increderea, nu mai poate sa multiplice, intra in probleme si tot sistemul de intermediere se blocheaza.

De aceea nu cred ca trebuie sa ajungem acolo. Deci discutiile au rost si sunt binevenite daca au in vedere aceste aspecte.

Noi ne-am mai exprimat opinia cu privire la aceasta problema. Una este chestiunea clauzelor abuzive: acolo daca sunt cazuri speciale, de la caz la caz, nu se poate generaliza, in care un client sau un grup de clienti au fost indusi in eroare, prin lucruri dovedite, asa numitele clauze abuzive, exista o lege, nu de ieri de astazi, de foarte multa vreme, si ea se aplica.

Dar a vorbi in general de o conversie la alt nivel decat cursul momentului... eu cred ca e bine sa se faca pe baza voluntara, prin negociere, pentru ca in definitiv acolo e vorba de un contract, care s-a incheiat intre doua parti, in constienta totala, nu?!

Si cel care a luat creditul, si cel care a dat creditul cred eu ca au fost in stare de constienta cand au semnat aceste documente. Inseamna, deci, sa discuti despre o sursa (de acoperire a pierderilor), si aici e vorba de bani multi.

Daca legiuitorul gandeste ceva de o asemenea natura, trebuie sa gaseasca si o resursa, exact ca la buget. Nu e mare diferenta, cand face o propunere de reducere de impozite, de taxe, pe partea cealalta, vine cineva si spune: dar dati-ne resursele cu care sa se acopere acest lucru.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii