BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Disfunctionalitatile de pe piata monetara sunt temporare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-20 15:39

Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a declarat, luni, că disfuncţionalităţile apărute în ultima perioadă pe piaţa monetară, unde dobânzile interbancare au crescut cu mult peste rata Lombard, sunt temporare, iar piaţa le va corecta în timp.

Când dobânzile depăşesc cu mult rata la creditul lombard, atunci piaţa monetară nu este funcţională, a afirmat guvernatorul BNR.

Lipsa de lei s-a resimţit puternic vineri, iar băncile au afişat dobânzi cuprinse între 10% şi 46,13% pentru depozitele cu scadenţa la o zi şi de 16,88-46,25% pentru cele la o săptămână.

Pe piaţa interbancară s-au realizat transferuri chiar şi la rate de peste 40%, pe fondul cererii foarte ridicate din partea străinilor.

Dobânda la creditul lombard - facilitate de finanţare acordată de BNR pe termen foarte scurt băncilor - este de 14,25% pe an.

"S-au căutat lei şi aceştia nu s-au găsit pe piaţă (...) Nu se va coborî imediat sub lombard, pentru că băncile care au fost prudente şi nu au căutat cote de piaţă nu vor să-şi dea acest avantaj. Cu toate acestea, aceste dobânzi nu au o viaţă lungă, sunt temporare", a spus Isărescu.

În ceea ce priveşte situaţia de vineri, când dobânzile pentru contractele swap au ajuns chiar şi până la 100%, Isărescu a precizat că a fost doar o chestiune tehnică, iar speculatorii care au anticipat greşit au avut de pierdut.

"Cei care au anticipat greşit şi-au primit porţia. Tehnic, este extrem de clar ce s-a întâmplat. Toate aceste swap-uri nu au mai putut fi refinanţate, pentru că leii nu s-au mai găsit în piaţă", a arătat Isărescu.

Swap-ul valutar este o tranzacţie în care doi parteneri schimbă la început anumite sume exprimate în două valute diferite şi le returnează la o dată stabilită, conform unei reguli predeterminate ce reflectă plata dobânzii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii