BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: BNR a intervenit pe piata valutara, nefiind convinsa de realitatea cotatiilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-14 09:06

Banca centrală trebuie să intervină atunci când nu este convinsă asupra realităţii cotaţiilor din piaţă, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, reafirmând că BNR nu ţinteşte cursul de schimb.

"Este foarte importantă realitatea cotaţiilor din piaţă, a jucătorilor reali, nu vorbim de corecţi, ci de reali, adică cei care au lei şi valută. A te juca pe ecran cu cotaţii este un mare păcat într-o piaţă care se vrea funcţională. Trebuie să vedem cât de reale sunt acele cotaţii, dacă cel care cumpără valută are lei, îşi permite să cumpere lei la 18%, ca să vândă, contra valută", a spus Isărescu.

El a arătat că este conştient că rata de schimb influenţează puternic inflaţia, iar în condiţiile actuale, cu mai mult de jumătate din credite în valută, are o importanţă deosebită asupra stabilităţii financiare.

"Nu exclud ca în situaţii de mari turbulenţe, BNR să nu transmită semnale în clar de a nu permite deteriorarea şi mişcări pe curs, mai ales dacă ele nu au bază reală", a mai afirmat guvernatorul BNR.

El a lăsat astfel să se înţeleagă că sunt posibile pe viitor intervenţii direcţionate practic pentru menţinerea unui nivel de curs.

BNR a intervenit pe piaţa interbancară atât în şedinţa de vineri, cât şi luni. Dealerii cred că banca centrală a mai intrat, indirect, în piaţă, date fiind turbulenţele resimţite în urma crizei financiare internaţionale.

În ultima şedinţă a săptămânii trecute, BNR a vândut direct aproximativ 40 de milioane de euro, cu scopul de a testa funcţionarea pieţei şi a înţelege necorelarea dintre piaţa monetară şi cea valutară. În urma operaţiunilor BNR, cursul de schimb a coborât la un minim de 3,7600 lei/euro, de la 3,8260-3,8350 lei/euro.

Banca centrală a întârziat, vineri, publicarea cursului de referinţă cu circa 20 de minute, pentru a interveni pe piaţă, iar în jurul orei 16:00, BNR a testat piaţa valutară pentru a verifica realitatea cotaţiilor, fără să realizeze însă tranzacţii.

Potrivit dealerilor, BNR a cerut, luni, cotaţii băncilor, fără să realizeze însă tranzacţii, operaţiune care a determinat scăderea ratelor de schimb cu circa un ban, la 3,7680 lei/euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii