BANCI | Stirea Zilei

Moratoriu privind executarea silita a caselor cumparate cu credit ipotecar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-13 16:03

Ministerul Finanţelor Publice propune instituirea unui moratoriu de doi ani privind executarea silită a garanţiilor imobiliare ale populaţiei, pentru restanţe la credite bancare destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, potrivit unui document obţinut de NewsIn.

Documentul conţine 6 măsuri şi 23 de acţiuni anti-criză şi a fost înaintat de ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, reprezentanţilor patronatelor, băncilor şi sindicatelor prezenţi la discuţiile purtate luni la Ministerul Finanţelor legate de măsurile pentru combaterea efectelor crizei economice.

În perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat că partidul său va promova un moratoriu pe doi ani al executărilor silite în cazul celor care au făcut credite imobiliare şi nu-şi mai pot permite acum să le ramburseze.

"Vom iniţia un moratoriu de doi ani al executărilor silite ale garanţiilor imobiliare, astfel încât cei care nu mai pot rambursa creditele pentru locuinţe nu-şi vor pierde casele în care au investit", a spus Videanu, în 20 noiembrie 2008.

Textul obţinut de NewsIn propune, de asemenea, asigurarea cofinanţării necesare sectorului privat şi destinate absorbţiei fondurilor structurale şi constituirea unui fond de criză în valoare de 1 miliard de euro, pentru acordarea de credite pentru IMM-uri.

Finanţele susţin constituirea unui fond de garantare de 1 miliard de euro pentru garantarea în proporţie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investiţiilor directe autohtone pe teritoriul naţional, tot ca măsură de stimulare a activităţii agenţilor econonmici.

Măsuri care vizează şi BNR

Măsurile vizează şi politica băncii centrale, care ar urma să reducă rata rezervelor minime obligatorii cu 0,5 pentru fiecare punct procentual de creştere a ponderii creditelor acordate de băncile comerciale pentru producţie şi investiţii, pentru relansarea activităţii economice.

În prezent, Banca Naţională a României (BNR) impune băncilor comerciale rezerve minime obligatorii de 40% din pasivele în valută şi 18% din cele în lei. În octombrie 2008, banca centrală a redus nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei de la 20% la 18%, măsură care a lăsat la dispoziţia băncilor circa 2 miliarde lei, potrivit analiştilor.

Documentul elaborat de MFP include şi propunerea de a reduce cu 2 puncte procentuale rata dobânzii la facilitatea de credit acordată de banca centrală băncilor comerciale.

Dobânda la facilitatea de credit (sau credit lombard) este în prezent de 14,25% pe an, fiind fixată de BNR la 4 puncte procentuale peste dobânda de politică monetară.

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 1 punct procentual şi acordarea de consultanţă gratuită pentru IMM-urile care doresc să solicite credite din fondul de criză de 30 miliarde euro, constituit de către BEI, sunt trecute tot la capitolul priorităţi ale Ministerului Finanţelor pentru relansarea activităţii economice.

Însă nu este clar în ce măsură BNR, instituţie independentă de Executiv, şi-a dat acordul pentru astfel de măsuri, pe care doar boardul băncii centrale le poate decide.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii