BANCI | Stirea Zilei

Misu Negritoiu: riscul valutar al creditelor in euro pe termen lung nu este real

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-19 14:40

Riscul valutar invocat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in cazul creditelor in valuta nu este unul real, in privinta creditelor pe termen mediu si lung, cum sunt creditele ipotecare, a spus miercuri directorul general al ING Bank România, Misu Negritoiu, in cadrul unei conferinte de presa in care au fost prezentate rezultatele obtinute de banca in 2007 (vezi detalii privind rezultatele in documentul atasat).

Argumentatia sa: atunci cand leul se devalorizeaza, dobanzile la lei cresc, asadar creditele in valuta raman mult mai avantajoase pentru ca au dobanzi mult mai mici.

"De altfel, noi am observat ca in ciuda campaniei de demonizare a creditelor in valuta, nu am observat o reducere a cererii acestor credite din partea clientilor", a precizat Negritoiu. Mai mult, adauga el, avem multi clienti care ne-au reprosata ca i-am indatorat excesiv imprumutandu-i in lei.

Bãncile au tendinta de a limita riscurile, inclusiv pe cele valutare, iar deprecierea monedei nationale creste riscurile pentru bãnci si implicit costurile, care se transferã în majorarea dobânzilor.

"Noi luptãm mai mult decât BNR pentru limitarea creditului în valutã, deoarece de multe ori, riscul valutar nu este cel perceput", a spus Negritoiu.

"Dacã separi riscul de transfer si riscul de ridicare a convertibilitãtii, el se reflectã în cresterea costurilor financiare, deci în majorarea dobânzilor, asa cum s-a întâmplat deja. Deprecierea leului se simte si se transferã în cresterea dobânzilor, iar costul creditelor în lei creste mai rapid decât costul creditelor în valutã", a adãugat el.

Efectul deprecierii leului se adugã, astfel, majorãrii dobânzii de politicã monetarã a Bãncii Nationale a României (BNR) cu 2% - de la 7% pe an în octombrie la 9% în februarie, care a urcat dobânzile interbancare, referintã pentru dobânzile variabile la împrumuturile bancare.

De altfel, portofoliul de credite al ING Bank România are o structurã echilibratã - 50% în lei si 50% în euro, a explicat Negritoiu. Pe segmentul de wholesale, creditele în lei au chiar o pondere mai mare (55%), în timp ce împrumuturile în euro reprezintã restul de 45%.

În schimb, creditele în valutã au cea mai mare pondere - de 60% - pe segmentul de retail, împrumuturile în lei reprezentând 40%, a mai spus directorul general al bãncii.

La finalul lunii ianuarie, 55% din valoarea împrumuturilor acordate de bãncile de pe piata româneascã populatiei si firmelor era reprezentatã de credite în valutã, restul de 45% fiind în lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii