BANCI | Opinie

Misterul furturilor din casetele de valori ale bancilor: e simplu sa spui ca ti-au disparut banii si aurul cand nimeni nu stie ce aveai, de fapt, in caseta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-29 08:06

Dupa ce un cunoscut avocat a reclamat, in ianuarie 2012, ca i-au disparut patru lingouri din aur si 20.000 de euro din caseta de valori inchiriata la Romanian International Bank, iar in iulie in acest an, un primar din Prahova s-a plans ca i-au fost furati bani şi bunuri de un milion de euro dintr-o caseta de valori la Raiffesen Bank, zilele trecute a aparut un nou caz asemanator la Pitesti, unde un om de afaceri s-a plans vineri politiei ca i-au disparut o jumatate de milion de lei in bani si bijuterii din caseta de valori de la sucursala BCR.

Ieri, dupa ce au aflat de acest caz, alti oameni care aveau inchiriate casete de valori la BCR Pitesti s-au dus sa verifice daca nu cumva le-au disparut si lor banii, si ce sa vezi? Inca trei persoane au vazut ca le-au disparut in total aproape 700.000 de euro.

Dupa cum se observa, in casetele de valori ale bancilor sunt ceva averi, nu gluma, conform declaratiilor chiriasilor acestora, asa incat hotii au toate motivele sa fie ademeniti de acestea.

Numai ca in orice banca accesul la casetele de valori este bine supravegheat, cu camere video, si securizat, prin chei unice de acces la respectivele cutii de valori.

Ceea ce inseamna ca, in cazul in care, dupa cum spun reclamantii, cineva le-a furat banii spargand caseta de valori, atunci hotul trebuie sa apara in inregistrarile video facand acest lucru.

Daca nu apare in inregistrarile video hotul, ci doar proprietarul casetei, atunci hotul e chiar el, fara indoiala. Pentru ca e usor sa spui ca ti-au disparut cateva lingouri si cateva milioane de lei cand nimeni nu stie, de fapt, ce aveai tu in caseta respectiva.

Conform procedurilor, chiriasul unei casete de valori nu trebuie sa declare bancii continutul acesteia.

Ce spune banca

"Banca Comerciala Romana ofera serviciul de inchiriere a casetelor de valori fara a solicita clientilor declararea continutului acestora; clientii sunt singurii care cunosc ce contin si cat valoreaza bunurile din casetele de valori proprii.

Configuratia sistemului de securitate face imposibil accesul neautorizat si neinregistrat in camera de tezaur a casetelor de valori. Conform procedurii, casetele de valori pot fi deschise numai cu cheile unice de acces aflate in posesia clientilor, dupa actionarea, in prealabil, a unei alte chei unice aflate in posesia bancii.

Conform aceleiasi proceduri, clientii NU sunt insotiti de personalul bancii in momentul deschiderii efective a casetelor de valori, astfel incat functionarii bancii nu pot observa in niciun fel continutul casetelor de valori ale cleintilor.

BCR colaboreaza cu Politia si a pus la dispozitia anchetatorilor toate probele materiale si înregistrarile electronice pentru stabilirea adevarului.

Siguranta serviciilor BCR pentru clienti este pe primul loc, iar toleranta fata de astfel de incidente este zero. Asteptam finalizarea anchetei, fara a exclude in acest moment nicio ipoteza in ceea ce priveste veridicitatea faptelor reclamate."

Cum se foloseste o caseta de valori dintr-o banca: cine are acces la ea si cum. Poate banca sa fure banii din caseta?

Caracteristicile casetelor de valori de la BCR

- casetele au mărimi diferite
- există încuietori şi chei distincte (cheia de la casetă este repartizată deponentului, iar cheia de la dulap casierului)

Ce se poate păstra in casetele de valori:        
- bijuterii din metale şi pietre preţioase
- bilete de bancă şi valută cash         
- diverse colecţii (de monede româneşti şi străine, obiecte istorice vechi etc)         
- documente de valoare          
- obiecte fără valoare determinată          
- testamente          
- titluri, acţiuni, obligaţiuni, certificate de proprietate, certificate de depozit etc

Cum se utilizeaza caseta de valori

- Clientul/deponentul încheie un contract de primire în depozit în 2 exemplare (1 la banca, 1 la deponent) şi va primi un permis de intrare în bancă, precum şi cheia casetei; perioada de valabilitate este de 3 luni cu posibilitate de prelungire automata;
- Clientul poate stabili 1 singură persoană (împuternicit) care să consulte valorile depozitate
- Clientul poate efectua consultarea valorilor, operaţiuni în casete (ridicare/introducere de valori)
- La ridicarea totală a valorilor depune o cerere
- Are acces permanent la caseta personală

Comisionul de utilizare a casetei de valori:
100 lei/lună +TVA

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii