BANCI | Revista presei

Ministerul de Finante si-ar dori un nou acord cu Fondul Monetar International

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-04-27 00:55

Ministerul de Finanțe și-ar dori un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, deoarece ar fi un motiv în plus ca România să se poată împrumuta mai ieftin și ar folosi și la imaginea țării, la ratingul de țară, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o emisiune difuzată duminică la ProTV, citat de Agerpres.

'În mod normal, strict legat de Ministerul de Finanțe, desigur ne dorim un nou acord, pentru că este un motiv în plus ca România să se poate împrumuta mai ieftin, să-și poată continua această abordare, ca imagine, ca rating de țară. Sunt elemente care contează în contextul economic', a explicat Teodorovici.

Acesta a subliniat însă că, pentru a discuta despre un nou acord, în primul rând trebuie încheiat în bune condiții actualul acord de finanțare cu instituțiile financiare internaționale, care expiră în septembrie.

'În primul rând, trebuie să-l încheiem pe acesta care este în derulare și are ca termen de finalizare septembrie 2015. Îl vom încheia cu siguranță și în condiții bune. Așa au fost și discuțiile la Washington, la ultima misiune pe care am avut-o în această zonă. Am discutat cu Fondul Monetar, cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială. Ei așteaptă în continuare ca ceea ce ne-am angajat ca și Guvern să implementăm să și facem până la final.(...) Au fost întârzieri, dar de acum încolo până la final de an trebuie să facem cel puțin ceea ce Fondul și Comisia Europeană cer pentru ca acest acord să se închidă în bune condiții și să putem discuta despre un posibil nou acord cu Fondul Monetar', a afirmat ministrul Finanțelor.

Oficialul MFP a menționat că organismele internaționale trebuie să vadă că, deși sunt unele întârzieri, există voință și determinare pentru ca măsurile stabilite să fie implementate.

'Ei trebuie să vadă foarte clar că ceea ce ne-am angajat că facem să și demarăm. Acum, nimeni nu poate să spună că, dacă un proces este puțin întârziat, adică lansăm procedurile efective, dar ele durează din anumite motive....Ei vor să vadă că într-adevăr există voință și determinarea Guvernului să facă acele măsuri. În primul rând, trebuie spus foarte clar: aceste măsuri trebuie implementate dincolo de obligația noastră în acest acord. Asta am spus-o foarte clar și la Banca Mondială și la Comisie. Eu, ca ministru de Finanțe, noi, ca și Guvern, nu implementăm măsurile acestea pentru că cineva ne cere. În primul rând ar trebui ca asta să fie abordarea, pentru că sunt măsuri bune și pentru economia românească', a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor anunța, pe 21 aprilie, că o misiune tehnică a Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene va veni la București în perioada 19 — 26 mai, pentru discuții pe Codul fiscal și stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu FMI și Comisia Europeană.

"În luna mai vor veni la București. Între 19 și 26 mai va avea loc la București o misiune tehnică, discuții tehnice pe Codul Fiscal și stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu Fondul Monetar și Comisia Europeană. Au fost deja câteva acțiuni pe care le-am întreprins la întoarcerea de la Washington, măsuri care erau oarecum întârziate în programul cu FMI și CE. O să le aflați. Trebuie discutate în Guvern și aprobate", a spus Teodorovici.

Pe 16 aprilie, o delegație din România, condusă de Eugen Teodorovici, a fost la Washington, pentru a discuta cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Anterior, în perioada 27 ianuarie-10 februarie, o misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Andrea Schaechter, s-a aflat în România pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.

Premierul Victor Ponta a anunțat pe 9 februarie că Guvernul nu s-a înțeles cu partenerii financiari internaționali în privința creșterii prețului pentru gazele naturale și a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara și Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenție, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite.

Potrivit premierului, acordul cu FMI a rămas în vigoare, iar cele două probleme nesoluționate urmau să fie rediscutate în luna aprilie.

România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autoritățile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii