BANCI | Ultima Ora

Millennium Bank se vinde. Portughezii isi incheie aventura in Romania, dupa esecul preluarii BCR si 6 ani de pierderi cu o banca tip greenfield

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-02 11:55

Millennium Bank Romania va fi vanduta, a anuntat astazi banca-mama din Portugalia, Millennium BCP, decizia facand parte din planul de restructurare convenit cu Comisia Europeana, cu scopul de a revigora banca portugheza afectata de pierderi, nevoita sa apeleze la ajutorul autoritatilor pentru a fi salvata de la faliment.

Se incheie astfel aventura portughezilor in Romania, care dupa ce au pierdut, in 2005, licitatia pentru preluarea BCR, nu au reusit nici cu o banca infiintata de la 0, Millennium Bank Romania. Aceasta continua sa functioneaze in pierdere inca de la venirea bancii in tara, in urma cu aproape 6 ani. In prima parte a acestui an a avut pierderi de 3,5 milioane euro.

Millennium Bank Romania are 65 de unitati teritoriale, 580 de angajati si active de 580 milioane euro, reprezentand sub 1% din totalul activelor bancilor romanesti, fiind astfel printre bancile mici, sub locul 20 in clasamentul bancilor romanesti.

Banca are in portofoliu un sold de credite de 480 milioane euro si depozite de 350 de milioane, conform ultimelor date aferente primului semestru din 2013.

Grupul Millennium BCP, cea mai mare banca portugheza, a fost recapitalizata in 2012 cu 3 miliarde de euro sub forma de actiuni convertibile, din imprumutul atras de Portugalia de la troika internationala (FMI, UE si BCE) in valoare de 78 miliarde euro. Conditia a fost insa eficientizarea bancii, prin vinderea de active si reducerea pierderilor, inclusiv prin reducerea costurilor cu personalul cu 25% pana la sfarstiul lui 2015.

In raportul anual aferent anului 2012, se preciza  ca obiectivul Millennium Bank Romania este sa ajunga pe profit in 2014, dupa aproape 6 ani de pierderi continue de la infiintarea bancii la finalul lui 2007, printr-o investitie tip greenfield initiata in urma pierderii cursei pentru preluarea BCR, in favoarea Erste Bank.

In ciuda tendintei de reducere a pierderilor nete pana la finalul lui 2011 si a diminuarii semnificative a costurilor operationale, profitul bancii s-a deteriorat in 2012, din cauza cresterii volumului de provizioane cauzate de problemele clientilor companii si a devalorizarii garantiilor imobiliare. Rata creditelor neperformante a fost de 14,54% in decembrie 2012, fata de 18,65% in 2011.

Millennium Bank Romania a avut in 2012 o pierdere de 23,8 milioane euro, in crestere cu 34% fata de 17,8 milioane in 2011, pe fondul performantei slabe a veniturilor din dobanzi, in scadere cu 31%, ca urmare a reducerii dobanzilor la credite.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii