BANCI | Opinie

Mihai Tanasescu: Romania are nevoie de o banca de dezvoltare, pentru a se putea intensifica finantarea economiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-06-12 17:01

Mihai Tanasescu, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), crede ca Romania are nevoie de o banca de dezvoltare cu rol strategic pentru coordonarea finantarilor anumitor sectoare economice si a IMM-urilor, banca ce poate ajuta si la restabilirea increderii intre bancile comerciale si companii, astfel incat sa se poata stimula cresterea finantarii si relansarea economiei.

„Punctul meu personal de vedere este ca in Romania, in momentul de fata, un lucru foarte important pentru o reluare a unor segmente de creditare este si infiintarea unei banci de dezvoltare, care sa joace un rol strategic, de coordonator, astfel incat sa poata sa atraga resurse, inclusiv de la institutii financiare internationale, de pe piata de capital, resurse cu care sa poata sa ghideze anumite segmente, strategii sectoriale, la care segmentul comercial al sistemului bancar romanesc sa fie complementar, sa poata participa. Cred ca acest tip de exercitiu poate aduce incredere intre segmentul privat bancar si stat, iar pe termen mediu si lung pe segmente de dezvoltare foarte puternice”, a declarat astazi Tanasescu, in cadrul unei conferinte de presa prilejuite de acordarea de catre BEI a unei finantari pentru UniCredit Leasing.

El a raspuns astfel intrebarii reporterului Bancherul.ro cu privire la cauzele ritmului redus al creditarii pentru IMM-uri si solutiile ce s-ar putea gasi in acest sens. Cu alte cuvinte: „Cine are dreptate: unele banci, care se plang ca nu au suficienta cerere de credite sau IMM-urile, care reproseaza bancilor ca nu le acorda credite?”

Mihai Tanasescu: „Intotdeauna adevarul este undeva la mijoc. Daca intrebi o banca, spune ca are suficienta cerere de credite. Daca intrebi un IMM, iti spune ca nu vrea sa auda de banca, pentru ca birocratia e ridicata si conditiile cerute sunt prea stricte, i se cer prea multe garantii. Si cred ca este un exercitiu din care atat sistemul finaniciar cat si beneficiarii creditelor au de invatat. Este vorba de incredere, care se pierde foarte usor si se castiga foarte greu.”

„De aceea, cred ca prima lectie invatata din aceasta criza este cum pot sa-si recapete increderea reciproca bancile si clientii. Pentru ca lichiditati exista, si nu este vorba de lipsa de lichiditati. Exista, daca vreti, o lipsa de apetit sau frica in momentul de fata a segmentului real pentru a se indrepta din nou catre segmentul bancar. Pe de alta parte, si segmentul bancar are, in acelasi timp, niste rigori mai mari decat acum 5 ani de zile. Si este foarte bine sa fie asa.

Deci eu cred ca aceasta crestere a creditarii in perioada urmatoare va continua. Sigur, nu spectaculos, dar va continua, in asa masura incat sa se consolideze o relatie puternica, pe de o parte intre sistemul bancar, iar pe de alta parte intre segmentul real, al intreprinzatorilor”, a adaugat Tanasescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii