BANCI | Interviu

Manfred Wimmer, Erste Group: Romania ar trebui sa incheie un acord de imprumut cu FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-20 13:49

Un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi cea mai bună soluţie a Guvernului, care va ajuta la restabilirea încrederii în economia naţională, a declarat, luni seară, directorul financiar al Erste Group, Manfred Wimmer.

"Guvernele şi instituţiile statelor central şi est-europene trebuie să facă paşii pentru asigurarea finanţării în contextul crizei. Prioritatea ar trebui să fie asigurarea lichidităţii pe termen scurt în moneda naţională. România a făcut acest lucru prin scăderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei", a mai precizat Wimmer, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Viena.

În cadrul ultimei şedinţe de politică monetară de anul trecut, BNR a redus rezervele minime pentru pasivele în lei de la 20 la 18%, măsură care a eliberat în piaţă aproximativ două miliarde de lei.

Reprezentantul grupului financiar austriac a completat că "FMI a alocat deja finanţare unor state din regiune şi este posibil să încheie acorduri şi cu alte ţări, dacă acestea vor avea nevoie".

El a admis că un acord cu instituţia financiară internaţională reprezintă un subiect controversat pentru autorităţi, în condiţiile în care, în mod tradiţional, înţelegerea cu FMI atrage şi aplicarea unor măsuri de restructurare nepopulare.

"Guvernele trebuie să-şi schimbe această percepţie că un acord cu FMI ar atrage, în mod obligatoriu, măsuri de natură să afecteze populaţia. Este nevoie de FMI pentru restabilirea încrederii în economie", a completat Wimmer, citat de Newsin.

Wimmer a adăugat că, în cazul Erste Group, un avantaj îl constituie prezenţa în Statele Unite, prin sucursala de la New York, ceea ce i-ar permite băncii accesul la fondurile puse la dispoziţie de Federal Reserve, sistemul de bănci centrale american. El a completat că un alt avantaj îl constituie faptul că Banca Centrală Europeană şi-a îmbunătăţit instrumentele financiare şi acceptă o serie de colaterale eligibile.

În plus, băncile austriece, printe care şi Erste, au beneficiat de un plan naţional de susţinere. Erste Group Bank AG a fost prima bancă din Austria care a apelat la infuzie de capital din partea statului austriac, în valoare de 2,7 miliarde euro, şi a obţinut şi garanţia statului pentru o emisiune de obligaţiuni de 6 miliarde euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că FMI ar fi ultima soluţie la care România ar trebui să apeleze, în condiţiile în care economia naţională nu se mai încadrează în tiparele impuse de Fond.

Însă mulţi analişti din România consideră că un acord de finanţare cu FMI ar fi binevenit, în condiţiile în care statul are dificultăţi în acoperirea deficitului bugetar, ajuns anul trecut la un nivel record, de peste 5% din produsul intern brut (PIB).

Dezbaterea în jurul acestui subiect a fost relansată şi de căderea leului până la cotaţii minime record, de 4,35 lei/euro, în prima parte a acestei luni, unii experţi subliniind că un acord cu FMI ar putea susţine cursul monedei naţionale, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria.

Ungaria a obţinut în 28 octombrie 2008 un sprijin financiar excepţional de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, după ce obţinuse deja 5 miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană (BCE), la jumătatea lunii octombrie.

Alte ţări din regiune, precum Ucraina, Belarus şi Serbia, au apelat de asemenea la finanţare de la FMI în ultima perioadă.

Comentarii

ION DE LA TARA
imprumut fmi
De ce nu ni se explica cit este de important imprumutul de la FMI unde se duc bani astia si daca nu reusim si fara ei.Cui ii convine ca statul sa se imprumute si noi si copii nostri sa platim. Aratatimil mie pe ala care ii convine ca eu sa ma imprumut si el si copii lui sa plateasca.Credeti ca vreun dolar din imprumutul ala va ajuta populatia? dar poate un grup de oameni sa faca un imprumut asa mare pe circa altora care vor plati? Daca in tara asta nu mai avem pe cine alege ca toti sint niste panarame pai trebuie sa suportam chiar tot,tot. Astia nu stiu cine este fmi. Nu ajunge ca toti sintem datori la banci ne mai indatoreaza si statul? Toti bani care ii imprumuta guvernul de la fmi,,, de la noi ii va colecta(asta inseamna biruri mai mari) Sau invatat sa cheltuiasca ca imparati si acum daca nu mai sint bani se imprumuta pe circa prostilor si dupa 4 ani zice ca au facut tot posibilu pentru tara asta dar atit sa putut . (dupa ce ca ne f..e in c.r vrea sa ne dea si m..e) JAPCILE ASTEA SE NUMESC MAI NOU <SUB SUPRAVEGHEREA FMI>



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienÈ›ii se aÈ™teaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienÈ›ii să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflaÈ›ie È™i dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare È™i înÈ›elegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii