Manfred Wimmer, Erste Group: Romania ar trebui sa incheie un acord de imprumut cu FMI |
Autor: Bancherul.ro 2009-01-20 13:49 |
|
Un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi cea mai bună soluţie a Guvernului, care va ajuta la restabilirea încrederii în economia naţională, a declarat, luni seară, directorul financiar al Erste Group, Manfred Wimmer.
"Guvernele şi instituţiile statelor central şi est-europene trebuie să facă paşii pentru asigurarea finanţării în contextul crizei. Prioritatea ar trebui să fie asigurarea lichidităţii pe termen scurt în moneda naţională. România a făcut acest lucru prin scăderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei", a mai precizat Wimmer, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Viena.
În cadrul ultimei şedinţe de politică monetară de anul trecut, BNR a redus rezervele minime pentru pasivele în lei de la 20 la 18%, măsură care a eliberat în piaţă aproximativ două miliarde de lei.
Reprezentantul grupului financiar austriac a completat că "FMI a alocat deja finanţare unor state din regiune şi este posibil să încheie acorduri şi cu alte ţări, dacă acestea vor avea nevoie".
El a admis că un acord cu instituţia financiară internaţională reprezintă un subiect controversat pentru autorităţi, în condiţiile în care, în mod tradiţional, înţelegerea cu FMI atrage şi aplicarea unor măsuri de restructurare nepopulare.
"Guvernele trebuie să-şi schimbe această percepţie că un acord cu FMI ar atrage, în mod obligatoriu, măsuri de natură să afecteze populaţia. Este nevoie de FMI pentru restabilirea încrederii în economie", a completat Wimmer, citat de Newsin.
Wimmer a adăugat că, în cazul Erste Group, un avantaj îl constituie prezenţa în Statele Unite, prin sucursala de la New York, ceea ce i-ar permite băncii accesul la fondurile puse la dispoziţie de Federal Reserve, sistemul de bănci centrale american. El a completat că un alt avantaj îl constituie faptul că Banca Centrală Europeană şi-a îmbunătăţit instrumentele financiare şi acceptă o serie de colaterale eligibile.
În plus, băncile austriece, printe care şi Erste, au beneficiat de un plan naţional de susţinere. Erste Group Bank AG a fost prima bancă din Austria care a apelat la infuzie de capital din partea statului austriac, în valoare de 2,7 miliarde euro, şi a obţinut şi garanţia statului pentru o emisiune de obligaţiuni de 6 miliarde euro.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că FMI ar fi ultima soluţie la care România ar trebui să apeleze, în condiţiile în care economia naţională nu se mai încadrează în tiparele impuse de Fond.
Însă mulţi analişti din România consideră că un acord de finanţare cu FMI ar fi binevenit, în condiţiile în care statul are dificultăţi în acoperirea deficitului bugetar, ajuns anul trecut la un nivel record, de peste 5% din produsul intern brut (PIB).
Dezbaterea în jurul acestui subiect a fost relansată şi de căderea leului până la cotaţii minime record, de 4,35 lei/euro, în prima parte a acestei luni, unii experţi subliniind că un acord cu FMI ar putea susţine cursul monedei naţionale, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria.
Ungaria a obţinut în 28 octombrie 2008 un sprijin financiar excepţional de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, după ce obţinuse deja 5 miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană (BCE), la jumătatea lunii octombrie.
Alte ţări din regiune, precum Ucraina, Belarus şi Serbia, au apelat de asemenea la finanţare de la FMI în ultima perioadă.
|
|