BANCI | Stirea Zilei

Magdalena Manea, "doamna de fier" ce se va ocupa de salvarea bancilor-problema, din functia de director adjunct la Fondul de Garantare a Depozitelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-25 15:00

Magdalena Manea va fi "doamna de fier" ce se va ocupa de restructurarea si stabilizarea bancilor in cazul in care vreuna va avea nevoie in perioada urmatoare. Ea a fost numita de BNR in functia de director adjunct al Departamentului de restructurare si stabilizare bancara din cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB).

Acest departament a fost infiintat recent, de la 1 aprilie 2013, inlocuind o veche structura consultativa formata din specialisti din diverse banci.

Magdalena Manea a renuntat la functia de membru in Consiliul de Supraveghere al Bancii Carpatica dupa ce a fost numita de BNR director adjunct al Fondului de Garantare a Depozitelor, incepand cu data de 16 aprilie 2012, a anuntat astazi Banca Carpatica, cu ocazia sedintei AGA.

Manea a fost numita in Consiliul de Supraveghere al Carpatica la AGA din 18 decembrie 2012, pentru a-l inlocui pe Ilie Carabulea, actionarul principal al bancii din Sibiu, care si-a dat demisia din respectiva functie in aprilie 2012.

Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB) este condus in prezent de Eugen Dijmarescu, iar director adjunct pentru relatia cu bancile este Alexandru Matei.

Din 1 aprilie insa, FGDB are o noua structură organizatorică, “adaptată extinderii atribuţiilor sale în perspectiva implicării în aplicarea măsurilor de stabilizare a instituţiilor de credit în dificultate a căror situaţie ar putea să pericliteze stabilitatea financiară”, potrivit prezentarii FGDB.

Ca atare, in noua organigrama a fost introdusa o noua functie de director adjunct al Departamentului de restructurare si stabilizare bancara. Din acest departament fac parte Consiliul de supraveghere a Bancii Punte, Serviciul restructurare si stabilitate bancara si serviciul continuitatea activitatii CNSF (Comitetul National de Stabilitate Financiara).

Cine este Magdalena Manea

Magdalena Manea a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Finanţe -Contabilitate, în anul 1989, iar în perioada 2002-2004 a urmat programul Executive MBA, Asebuss&Kennesaw State University, Atlanta.

Ea are o experienţă bancară de 23 de ani, din care 21 în instituţii financiare locale şi internaţionale, iar 2 ani a fost Manager de proiect pentru Programul pentru Finanţare Rurală (Banca Mondiala).

CV:                            

Experienţă Relevantă
- 1990: Banca Naţională a României - Ofiţer de credite

- 1991-1997: Banca Naţională a României - Şef Departament Investiţii, Trader, Membru al Comitetului de licitaţii de schimb valutar

- 1998-2000: Banca Naţională a României - Dealer Sef

- 2001: Banca Agricolă SA - Director Adjunct Trezorerie

- 2002-2004: Raiffeisen Bank SA - Manager Departament Supranaţionale&Finanţare

- 2004-2006: Raiffeisen International Bank Holding AG Viena - Manager Finanţări, Active şi Capitaluri

- 2007-2009: MKB Romexterra Bank - Vice-preşedinte – Corporaţii şi Trezorerie

- 2010-2012: RBS Romania - Vice-preşedinte – Corporaţii şi Instituţii de reglementare

 

Romania are un fond de salvare a bancilor

In Romania functioneaza de anul trecut si un fond de salvare a bancilor (fond de restructurare), pe langa cel de garantare a depozitelor (FGDB), ale carui resurse urmeaza sa ajunga la 500 milioane lei pana in 2015.

La randul sau, FGDB, care mai nou are in atributii si masuri de stabilizare a unei banci cu probleme, dispune de resurse financiare in valoare totala de 3 miliarde de lei, reprezentand 1,86% din valoarea depozitelor garantate, de 83,4 miliarde lei la finalul primului trimestru din 2013. Rata de acoperire trebuie insa sa ajunga la 2%, in contextul problemelor sistemului bancar.

Ce poate face BNR pentru salvarea unei banci: Prevederile Ordonantei 99/2006 privind administrarea speciala a unei banci.

Conform Ordonantei de urgenta nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, BNR poate institui administrarea speciala a unei banci cu statut de persoana juridica romana, in vederea redresarii, restructurarii sau lichidarii, in conditiile in care aceasta nu mai poate functiona in parametrii impusi de institutia de supraveghere.

Comentarii

Mierla
ce va urma
incepe caderea bancilor si in Romania la comanda UE; millenium, rib, piraeus, carpatica, transilvania, libra, etc. Isarescule, tu si ai tai ar trebui sa platiti.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii