BANCI | Opinie

Lucian Croitoru: BNR va ramane in pozitia de debitor net al sectorului bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-13 14:49

BNR se va confrunta cu o creştere a rezervelor dincolo de ce ar dori sau chiar ar anticipa, ceea ce va face ca BNR să rămână în poziţia de debitor net, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Este mixul de politici sustenabil? Probabil că nu, pentru că are un defect. Consecvenţa măsurilor macro-prudenţiale va întări stabilitatea şi va da încredere investitorilor privind stabilitatea pe termen lung, ceea ce va atrage şi alte capitaluri. Acestea vor crea presiuni şi mai mari pe apreciere. Am îndoieli că băncile centrale vor continua această apreciere, şi cred că vor dori să intervină, pentru a stimula creşterea economică, dar ar fi echivalent cu schimbarea focusului de la inflaţie la competitivitate", a spus Croitoru, la un seminar organizat de CFA România.

El considera că în ciuda aprecierii monedei naţionale, motorul actual al creşterii economice, care este reprezentat de exporturi, va avea o contribuţie "mai lentă", dar va rămâne consistent.

Oficialul băncii centrale a arătat că toate statele emergente se confruntă cu presiuni inflaţioniste, mai ales prin inflaţie importată, care pun probleme băncilor centrale, iar aprecierea monedei ajută doar temporar la aplanarea inflamării preţurilor de consum.

Consilierul guvernatorului BNR a explicat că pe termen lung, intervenţiile pe piaţa prin cumpărarea de valută urmată de sterilizare s-au dovedit neproductive, întrucât se ajunge în cele din urmă la rate destul de înalte ale dobânzilor.

"Sterilizările masive se transformă în pierderi cvasi-fiscale ale băncilor centrale, care sunt până la urmă deficite publice, deci se reflectă cumva tot în inflaţie", a continuat Croitoru.

"Deocamdată nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de înaltă. În 2005 - 2008 când au fost intrări mari de capital nu ne-am comportat cum ar fi trebuit. Se poate face foarte puţin pentru a proteja competitivitatea prin preţ. Creşterea competitivităţii non-preţ înseamnă că toate reformele trebuie îndreptate către întărirea competiţiei şi a concurenţei pe piaţă. Până acum s-au făcut prea puţine, dacă mă întrebaţi să dau un exemplu aş spune doar noul Cod al Muncii", a mai spus Croitorul.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să facă loc sectorului privat, mai ales că în perioade de creştere economică, deficite mai mici nu înseamnă neapărat cheltuieli publice mai mici.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii