BANCI | Opinie

Lucian Croitoru, BNR: Romania are o pozitie stabila. Ea functioneaza in mod normal

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-12-09 07:48

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Lucian Croitoru, a afirmat, joi, la Sinaia, că poziţia României este una stabilă şi că ţara ar putea funcţiona fără împrumuturi cel puţin patru luni.

'Eu am spus că România are o poziţie stabilă. Ea funcţionează în mod normal. Am precizat într-un exerciţiu intelectual că, dacă lucrurile s-ar agrava şi anumite surse de finanţare care sunt astăzi disponibile pentru România nu ar mai fi, în acest caz avem la dispoziţie acordul precauţionar cu Uniunea Europeană şi cu Banca Mondială', a spus Croitoru, corectând o serie de afirmaţii apărute în presă.

De asemenea, surse oficiale au afirmat, joi, la Sinaia, că Ministerul de Finanţe ar avea un fond de rezervă (buffer) la BNR în valoare de trei miliarde de euro care ar ajunge pe o perioadă de 10-12 luni. 'Eu am spus că România stă foarte bine. Chiar dacă nu s-ar împrumuta în piaţă, ar reuşi să funcţioneze patru luni, deci acest lucru îi dă putere de negociere. De aceea, yield-urile se menţin la niveluri normale şi acest lucru este bun pentru România. (...) Acest stoc de bani pe care Ministerul de Finanţe a avut precauţia să îl facă de-a lungul timpului asigură cel puţin patru luni de funcţionare. Este un lucru foarte bun. Gândiţi-vă prin comparaţie că abia acum acordul de la Bazel III cere sistemelor băncilor să îşi procure lichiditate, astfel încât să poată funcţiona fără să se împrumute pe piaţă timp de o lună. Eu am spus ce bine stă statul român din această perspectivă, pentru că el ar putea face acest lucru minimum patru luni, ceea ce e un lucru bun', a explicat Lucian Croitoru.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a arătat, joi după-amiază, în Parlament, că ministerul pe care îl conduce dispune de fonduri de tip buffer (fonduri-tampon, n.r.) menite să asigure realizarea plăţilor bugetare în timp util. 'În legătură cu un fond aflat la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice, este vorba despre un buffer pentru a asigura ca plăţile prin Autoritatea de Certificare a Plăţilor să se facă în mod corespunzător. În iunie, am acordat un împrumut de vreo şase milioane de euro unităţilor de management ca să nu blocăm proiecte. Noi avem o sumă pusă deoparte ca plăţile să se facă în mod corespunzător şi să nu blocăm proiectele europene', a afirmat Ialomiţianu. El a arătat că este vorba de folosirea acestui fond pentru perioada cuprinsă între depunerea documentelor şi rambursarea sumelor de la Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, şeful Finanţelor a subliniat că MFP mai dispune de un alt fond de rezervă aflat la Direcţia Generală de Trezorerie şi Datorie Publică, convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, care să dea posibilitatea contractării de credite la dobânzi mici şi pe perioade mai lungi de timp. 'Este o sumă pusă deoparte, convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, şi care ne asigură liniştea pentru patru luni. Să nu uităm, însă, că România încasează taxe şi impozite, avem şi suma de la Fondul Monetar, deci nu ne bazăm numai pe această sumă. Este o sumă pentru zile negre', a menţionat Gheorghe Ialomiţianu.

Consilierul guvernatorului BNR a participat, joi, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE organizat de către BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii