BANCI | Opinie

Leul se depreciaza la maximul ultimilor trei ani, in timp ce zlotul si forintul au o tendinta inversa, de apreciere; cauza pare a fi instabilitatea politica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-28 16:43

Leul cotinua sa se deprecieze in raport cu euro, in timp ce monedele statelor vecine, Polonia si Ungaria, au o tendinta inversa, de apreciere, dupa decizia Federal Reserve de a majora dobanda de referinta pentru dolar, astfel ca se poate trage concluzia ca de vina pentru cresterea cursului euro/leu sunt tensiunile politice din Romania.

Este vorba de decizia presedintelui Klaus Iohannis de a refuza sa o numeasca pe Sevil Shhaideh in functia de premier, la propunerea coalitiei care a format majoritatea in Parlament, formata din PSD, ALDE si UDMR, urmata de amenintarea liderilor coalitiei de a initia procedura de suspendare a presedintelui.

Cursul euro/leu publicat astazi de BNR a ajuns la 4,5409 lei pentru un euro, cea mai ridicata valoare din ultimii trei ani, intrucat doar in 10 ianuarie 2014 cursul depasea acest nivel, fiind cotat atunci la 4,5447 lei/1euro.

In timp ce leul a urmat o tendinta de depreciere inca din 14 decembrie, dupa decizia Federal Reserve de a majora dobanda la dolari cu un sfert de punct, zlotul polonez si forintul maghiar s-au apreciat semnificativ in aceeasi perioada, dupa cum se poate observa si din grafic.

Si dobanzile pietei interbancare au urcat in ultimele zile, dupa cum se intampla in cazul fluctuatiilor de curs valutar provocate de miscarile mai ample de capitaluri straine.

ROBOR overnight a ajus la 0,65%, iar ROBOR la 3 luni, in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele in lei, a atins cel mai ridicat nivel din ianuarie, de 0,99%. (vezi aici detalii)

Astazi, dobanzile au mai scazut: ROBOR overnight la 0,6% iar ROBOR la 3 luni la 0,89%.

Interesant este ca si in ultima luna a anului trecut cursul a avut o tendinta asemanatoare, de crestere semnificativa.

Astfel, daca in prima zi lucratoare din luna decembrie 2015, cursul leu/euro era 4.4604 lei, dupa care in ultima zi din 2015 cursul a urcat la 4,5245 lei.

Incepand in luna februarie 2016, cursul  euro/leu a revenit in intervalul 4,45-4.50 lei, pentru ca din noiembrie, odata cu alegerea lui Donald Trump presedintele SUA, cursul sa urce din nou spre 4,52 lei iar acum la 4,53 lei.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  curs de schimb valutar  Ferratum  curs EURO/RON  reclamatie Vodafone  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii