BANCI | Ultima Ora

Leul, de la o monedă paria la favoritul investitorilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-13 20:53

În numai şase luni, leul românesc a ajuns de la statutul de paria la cel de monedă favorită pe piaţa de capital, pe măsură ce situaţia politică internă mai stabilă şi perspective nu chiar atât de sumbre pentru zona euro au liniştit investitorii de pe pieţele emergente, potrivit unei analize publicate sâmbătă pe un blog afiliat Wall Street Journal.

Pe aproape tot parcursul anului trecut, România a trăit sub semnul tulburărilor politice, care au inclus luni de certuri aprige între preşedintele Traian Băsescu şi coaliţia de la guvernare condusă de Victor Ponta şi care au culminat cu tentativa eşuată de a-l demite pe şeful statului. Nesiguranţa a lovit puternic leul, care s-a depreciat la niveluri record în raport cu euro, pe măsură ce investitorii renunţau la activele româneşti.

Însă alegerile legislative din decembrie 2012 s-au încheiat cu o victorie clară a coaliţiei de centru-stânga a premierului Victor Ponta, iar acesta şi preşedintele au ajuns la un armistiţiu.

În ultima lună, mai puţin împovărat de problemele politice, leul a reuşit să câştige teren în faţa monedei euro, iar investitorii de pe pieţele în curs de dezvoltare rămân încrezători.

'Împărtăşim percepţia pieţei cum că situaţia din România s-a îmbunătăţit întrucâtva. În orice caz, s-a schimbat în bine', spune Nick Shearn, specialist în pieţe emergente de la BlueBay Asset Management din Londra.

'Credem că leul ar fi dus-o şi mai bine dacă nu ar fi existat această poziţie (a ţării), de proximitate cu Grecia. A existat şi continuă să existe riscul ca situaţia din Grecia să se deterioreze şi mai mult (...)', a explicat Paul Chappell, director la C-View.

Includerea României, din 31 martie, în baza de date pentru calculul Indicelui de referinţă Barclays privind obligiţiunile emise pe pieţele emergente în moneda locală va contribui la întărirea leului, se mai adaugă în analiză.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii