BANCI | Stirea Zilei

Lazea: Acordul cu FMI va imbunatati perceptia externa a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-18 11:26

Eventualul acord cu FMI şi Comisia Europeană ar îmbunătăţi percepţia externă a României, dar acest lucru nu înseamnă că ne vom permite să facem mai puţin reforme structurale, a spus miercuri economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"Indiferent dacă băncile-mamă ar găsi bani, tone de euro pe care să le arunce în România, costul riscului de ţară ar rămâne tot acelaşi. Indiferent cât de mulţi bani ar veni, problema percepţiei există şi trebuie rezolvată", a spus Lazea.

Dintre principalele efecte pozitive pe care le prezintă un pachet extern de finanţare, economistul-şef al BNR consideră că esenţială este ameliorarea percepţiei mediului extern.

"Eventualul acord cu FMI şi CE are câteva componente principale, de finanţare-ajustare: să crească rezervele internaţionale, să amelioreze percepţia mediului extern şi să întărească dorinţa autorităţilor române pentru reforme structurale. Al doilea punct, privind percepţia asupra României a mediului extern este punctul critic", a afirmat Lazea.

El a subliniat că dezechilibrul extern, precum şi politica fiscală prea relaxată au jucat un rol important în deteriorarea percepţiei asupra României, care s-a materializat şi în retrogradarea de către agenţiile de rating.

"În Europa există foarte multe ţări cu creştere economică apropiată de zero şi inflaţie sub 7%, dar foarte puţine state cu deficit extern peste 12% din PIB şi deficit bugetar peste 5% din PIB", a spus Lazea.

El consideră eronată părerea că statul ar trebui să intervină mai mult, pompând mai mulţi bani în economie, pentru a limita efectele crizei.

"Dacă Guvernul ar injecta 3 miliarde în economie, gestul ar putea duce la ieşirea a 6 miliarde. Orice gest care se vrea ajutător, dar riscă să strice credibilitatea, este greşit", a explicat economistul.

Lazea a precizat că face declaraţiile în nume propriu, fără ca aprecierile sale să reprezinte punctul de vedere oficial al BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii