BANCI | Ultima Ora

La BNR se dezbate iar problema proceselor dintre clienti si banci privind clauzele abuzive din contractele de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-17 17:20

BNR organizeaza joi, 19 septembrie, un colocviu intitulat „Relatia client - banca; perspective legislative”, eveniment in care este de asteptat sa se anunte deciziile ce urmeaza a fi luate de banca centrala si de autoritati in cazul celei mai fierbinti probleme din prezent, si anume procesele colective dintre clienti si banci pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit.

La colocviu participa viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, directorul directiei juridice a BNR, Alexandru Nicolae Păunescu, secretarul de stat la Ministerul Justitiei, Florin Aurel Moțiu, presedintele ANPC, Bogdan Cristian Nica, directorul direcţiei reglementare și autorizare din BNR, Cristian Ștefan si presedintele executiv al ARB, Florin Dănescu.

Asadar, doar reprezentantii autoritatilor statului si ai bancilor vor fi prezenti, mai putin cei ai consumatorilor, asa cum s-a intamplat si la un precedent eveniment, criticat violent de presa. BNR considera insa ca ANPC este institutia care apara drepturile consumatorilor, chiar daca aceasta este o autoritate a statului.

Colocviul are loc cu o saptamana inainte de preconizata intrare in vigoare, de la 1 octombrie, a unei legi care permite ANPC sa ceara instantelor de judecata anularea din toate contractele de credit ale bancilor romanesti clauzele abuzive constatate in cadrul unei decizii definitive.

Problema este ca exista decizii contradictorii ale diferitelor instante pe aceeasi tema, astfel ca este greu de stabilit care anume instanta are dreptate. Din acest motiv, BNR a cerut ca aceste cazuri sa se judece doar la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a avea o practica unitara.

Este de asteptat sa se prezinte in cadrul colocviului si studiul de impact realizat de BNR cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit ale bancilor, studiu al carui rezumat a fost trimis Ministerului Justitiei, dupa cum relateaza presa.

Studiul arata ca unele banci ar putea avea pierderi substantiale in urma proceselor cu clientii lor, dar nu reprezinta o amenintare la adresa sistemului bancar.

BNR se bazeaza insa, in aceasta evaluare, pe decizii "rezonabile" ale instantelor de judecata, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Se pare, asadar, ca cea care va avea responsabilitatea sa emita astfel de decizii va fi Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde BNR vrea sa se judece procesele dintre banci si clienti.

Vezi aici detalii despre studiul de impact.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii