BANCI | Opinie

Joseph E. Stiglitz apara grecii: Deficitul structural al Greciei e de doar 4%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-05-24 13:32

Laureatul premiului Nobel pentru economie, americanul Joseph E. Stiglitz, sare in apararea Greciei, spunand, intr-un interviu acordat Le Monde, ca deficitul structural al Greciei e de numai 4%, iar problemele acesteia se datoreaza in principal crizei economice si mai putin guvernului.

Din acest motiv, considera Stiglitz, problema Greciei si, extrapoland sau mai degraba implicit, a intregii Europe, se poate rezolva prin acordarea de imprumuturi si crearea unui fond de solidaritate, nu prin masuri de austeritate, care, asa cum a dovedit Marea Recesiune din anii 30, nu sunt oportune.

Stiglitz sugereaza astfel, tarilor cu probleme precum Grecia sau Spania, sa se gandeasca serios daca sa respecte masurile de austeritate impuse de FMI si UE sau sa aleaga propriul drum, asa cum a facut Argentina, o solutie ce s-a dovedit viabila.

Revenind la deficitul structural, sa vedem ce inseamna acesta: este vorba de componenta cronica a deficitului bugetar, care se inregistreaza pe toata perioada ciclului economic. Cealalta componenta este deficitul ciclic, care reprezinta pretul imprumuturilor necesare in timpul fazei inferioare a ciclului economic, mai exact atunci cand somajul este ridicat, veniturile publice in scadere iar cheltuielile sociale ridicate, adica in perioada de criza.

Teoria economica spune ca deficitul ciclic va fi amortizat de surplusul ciclic ce va aparea in faza superioara a ciclului economic, adica in perioada de avant economic.

Distinctia dintre deficitul structural si cel ciclic este insa criticata de unii economisti, care spun ca ciclurile economice sunt greu de analizat, astfel ca analizele respective sa fie credibile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii