Joseph E. Stiglitz apara grecii: Deficitul structural al Greciei e de doar 4% |
Autor: Bancherul.ro 2010-05-24 13:32 |
|
Laureatul premiului Nobel pentru economie, americanul Joseph E. Stiglitz, sare in apararea Greciei, spunand, intr-un interviu acordat Le Monde, ca deficitul structural al Greciei e de numai 4%, iar problemele acesteia se datoreaza in principal crizei economice si mai putin guvernului.
Din acest motiv, considera Stiglitz, problema Greciei si, extrapoland sau mai degraba implicit, a intregii Europe, se poate rezolva prin acordarea de imprumuturi si crearea unui fond de solidaritate, nu prin masuri de austeritate, care, asa cum a dovedit Marea Recesiune din anii 30, nu sunt oportune.
Stiglitz sugereaza astfel, tarilor cu probleme precum Grecia sau Spania, sa se gandeasca serios daca sa respecte masurile de austeritate impuse de FMI si UE sau sa aleaga propriul drum, asa cum a facut Argentina, o solutie ce s-a dovedit viabila.
Revenind la deficitul structural, sa vedem ce inseamna acesta: este vorba de componenta cronica a deficitului bugetar, care se inregistreaza pe toata perioada ciclului economic. Cealalta componenta este deficitul ciclic, care reprezinta pretul imprumuturilor necesare in timpul fazei inferioare a ciclului economic, mai exact atunci cand somajul este ridicat, veniturile publice in scadere iar cheltuielile sociale ridicate, adica in perioada de criza.
Teoria economica spune ca deficitul ciclic va fi amortizat de surplusul ciclic ce va aparea in faza superioara a ciclului economic, adica in perioada de avant economic.
Distinctia dintre deficitul structural si cel ciclic este insa criticata de unii economisti, care spun ca ciclurile economice sunt greu de analizat, astfel ca analizele respective sa fie credibile.
|
|