BANCI | Analiza

Istoria afacerii Bank of Cyprus – Banca Transilvania, pentru care Horia Ciorcila este judecat de Inalta Curte de Casatie sub acuzatia de spalare de bani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-05-13 09:51

Firma de consultanta in management Alvarez & Marsal, una dintre cele mai mari din lume, a fost angajata de catre Banca Centrala a Ciprului, in august 2012, sa realizeze o investigatie independenta, conform legislatiei bancare, menita a-l ajuta pe guvernatorul bancii centrale sa ia masurile necesare in urma investitiilor in strainatate ale bancilor cipriote, inainte de criza, printre care achizitia de catre Bank of Cyprus, in 2009, a 9,7% din actiunile Bancii Transilvania (BT).

Raportul a fost prezentat de procurorii romani judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie care-l judeca pe Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie la Bancii Transilvania pentru spalare de bani in acest caz, instanta urmand a decide ce va face cu aces raport, in care se prezinta istoria relatiei bancii cipriote cu firmele din Cipru administrate de Ciorcila iar ulterior mecanismul prin care a fost cumparat pachetul de actiuni la BT.

Conform declaratiilor fostului presedinte al Bank of Cyprus Romania, Georgios Christoforou, relatiile bancii cipriote cu BT au inceput inca din 2006, in momentul deschiderii sucursalei bancii in Romania. Bank of Cyprus a avut, de asemenea, relatii comerciale, mai exact a acordat credite companiilor detinute de unul dintre fondatorii, actionarii principali si presedintele Consiliului de Administratie al BT, Horia Ciorcila, inca din 2007.

La finalul lui 2008, dupa izbucnirea crizei, dupa cum se stie, BT a avut probleme de lichiditate si a apelat la un  imprumut de urgenta din partea BNR. Dar cum imprumutul bancii centrale a fost pe termen scurt, BT avea nevoie de capital suplimentar, asa incat a anuntat public ca este in cautarea unui investitor strategic care sa injecteze capital in banca.

In acest scop, BT a angajat banca americana Merrill Lynch, care a gasit sase potetiali investitori, printre care si Bank of Cyprus. Banca cipriota a inceput, in aprilie 2009, procesul de due diligence la BT, in vederea pregatirii investitiei.

Seful Bank of Cyprus Romania, Christoforou, a fost anuntat de catre sefii sai din cadul grupului cipriot, mai exact de catre Andreas Eliades, pe atunci seful Bank of Cyprus, ca acestia s-au intalnit cu reprezentantii BT si au semnat un acord prin care banca le oferea acces in camera de date infiintata de BT pentru potentialii investitori, oportunitate pe care cipriotii au codificat-o drept „Proiectul Beatrice”.

Insa dintre cei sase potentiali investitori identificati de Merrill Lynch, doar unul, si anume tot o banca cipriota, Marfin Investment Group, a inaintat o oferta de investitie in BT, cu conditia aprobarii de catre BNR, aprobare care a fost insa refuzata.

De ce s-a retras Bank of Cyprus? Raportul spune ca din cauza prevederilor din statutul Bancii Transilvania, care limiteaza la 10% detinerea de actiuni ale unui investitor strain.

Dar cu toate ca Bank of Cyprus s-a retras formal din procesul pentru a investi in BT, dupa etapa de due diligence, din analiza comunicatiilor electronice rezulta ca banca cipriota inca lua in calcul o achizitie de pana la 20% in BT, mentioneaza raportul.

Operatiunea Beatrice

Intr-un document intern al bancii cipriote cu privire la Operatiunea Beatrice, se arata mecanismul prin care banca putea obtine un procent de 20% din actiunile BT, cu ajutorul unuia sau mai multor membrii fondatori ai bancii din Cluj pentru a devenit investitor principal. Documentul mai arata ca Bank of Cyprus va cere modificarea statutului BT pentru a permite detinerea de peste 10%.

In data de 16 decembrie 2009, Bank of Cyprus a anuntat achizitia a 9,7% din actiunile BT, pentru suma de 58 de milioane de euro, banca platind 2,38 lei pentru o actiune BT (simbol TLV la Bursa), pret mentionat in rapoartele financiare ale bancii cipriote.

Acuzatiile de manipulare a pietei de capital

Raportul mentioneaza ca Bank of Cyprus a cumparat actiunile BT prin diverse structuri care au ascuns detinatorul real al actiunilor, cu scopul de a limita impactul asupra pretului actiunilor, piata nefiind informata despre intentia de a cumpara un pachet semnificativ in BT.

Structurile utilizate pentru achizitia de actiuni au inclus urmatoarele:

1. Acordul cu unul dintre actionarii fondatori ai BT pentru ca acesta sa cumpere actiuni ale bancii de pe piata, stiind ca are un cumparator garantat, respectiv Bank of Cyprus, la o prima deja convenita.

2. Bank of Cyprus acorda un credit unui angajat BT cu scopul de a cumpara actiuni de pe piata in numele bancii cipriote

3. Bank of Cyprus acorda credite preferentiale companiilor detinute de actionarii fondatori ai BT in schimbul vanzarii ulteriorare de actiuni detinute de acestia la banca

Intentia intiala a Bank of Cyprus a fost sa cumpere un pachet de 10% din capitalul BT, ce urma sa fie majorat la 20% in 2010. Insa dupa achizitia initiala de 9,7% s-a declansat ancheta DIICOT privind manipularea pietei de capital si spalare de bani de catre Ciorcila si fostul sef al Bank of Cyprus.

Raportul mentioneaza ca din dovezile prezentate la proces, se pare ca angajatii sucursalei din Romania a bancii cipriote au actionat la comenzile sefilor sai din cadrul grupului Bank of Cyprus.

Raportul mai mentioneaza ca desi infractiunile de manipulare a pietei de capital sunt diferite de la tara la tara si sunt decise de catre organele judiciare, un raport al bancii americane JP Morgan din iunie 2009 arata ca aceasta este ingrijorata de faptul ca structura propusa pentru achizitia titlurilor BT din Operatiunea Beatrice s-ar putea sa nu respecte spiritul reglementarilor romanesti.

In ciuda acestei opinii a JP Morgan, Bank of Cyprus a continuat planurile de achizitie a titlurilor BT prin diverse mecanisme care aparent menite a ascunde ca banca cipriota este beneficiarul final al actiunilor achizitionate.

(Continuarea istoriei afacerii Bank of Cyprus – Banca Transilvania va fi prezentata in alte articole)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii