BANCI | Stirea Zilei

Isarescu la mutare in partida pentru Carpatica cu Carabulea dupa gratii: cere ajutorul DIICOT

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-21 00:20

Dupa ce Ilie Carabulea a fost arestat, la sfarsitul lunii ianuarie, pentru coruperea oficialilor ASF mituiti pentru a-i favoriza firma de asigurari, Carpatica Asig, BNR, condusa de Mugur Isarescu, a considerat probabil ca ceasta situatie ar putea afecta si Banca Carpatica, in care Carabulea detine peste 40% din actiuni, iar impreuna cu partenerul sau, Corneliu Tanase, controleaza pachetul majoritar.

Si asta desi nu este prima data cand Carabulea intra la inchisoare: in 2012 a stat un an in inchisoare, condamnat tot pentru dare de mita, dar fara ca BNR sa ia vreo masura.

Considerand, asadar, ca Banca Carpatica este in pericol, desi aceasta a raportat profit in ultima perioada, Isarescu s-a gandit ca incarcerarea lui Carabulea este momentul ideal pentru realizarea unei fuziuni fortate cu o alta banca, mai mica, probabil tot intr-o situatie delicata. Mai ales ca omul de afaceri din Sibiu a refuzat, pana acum, sa-si vanda banca sau sa cedeze controlul acesteia.

Ramane, asadar, un mister, deocamdata, de ce a dorit BNR o fuziune in cazul Carpatica, desi aceasta tocmai a fost restructurata iar acum functioneaza pe profit.

Pana atunci insa, sa vedem cum s-a desfasurat partida Isarescu-Carabulea.

Primul la mutare: Isarescu

Primul care a mutat a fost Isarescu, care a anuntat luna trecuta, prin vocea sefului supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, ca urmeaza sa suspende dreptul de vot al actionarului unei banci, si in acelasi timp sa analizeze fuziunea a doua banci.

Afland ca e vorba despre el, Carabulea, care are 41% din capitalul bancii, a reactionat, cerand, impreuna cu partenerul sau de afaceri, Corneliu Tanase, care avea 11,2% din actiuni, impreuna avand asadar controlul bancii, cu peste 50% din actiuni, convocara unei Adunari Generale a Actionarilor (AGA), precum si a unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor, in vederea schimbarii conducerii bancii, prin reducerea numarului membrilor conducerii. Scopul era, evident, de a impiedica fuziunea planuita de BNR impreuna cu conducerea Carpatica.

Banca a publicat pe site-ul BVB, in 6 martie, anuntul privind convocarea AGA Extraordinara si Ordinara, pentru data de 10 aprilie, cu propunerile actionarilor majoritari, adaugand insa un punct suplimentar, intrucat „Directoratul bancii considera oportun sa supuna analizei si aprobarii actionarilor noi oportunitati de dezvoltare a bancii”, respectiv o fuziune.

Carabulea si Tanase nu sunt de acord cu fuziunea, il avertizeaza de ilegalitati pe seful Carpatica

Carabulea si Tanase au reactionat imediat, anuntand ca nu sunt de acord cu fuziunea, si avertizandu-l pe presedintele Carpatica, belgianul Johan Gabriels, sa elimine propunerea de fuziune, altfel incalca legea.

Isarescu avea pregatita mutarea, pe care a facut-o imediat, chiar in aceasi zi, 12 martie, anuntand Bursa, prin intermediul Bancii Carpatica, de faptul ca prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a emis ordinul nr.10 din 06.03.2014, prin care „s-a dispus BCC sa ia masura consemnarii constituirii grupului de persoane fizice care actioneaza concertat”, respectiv Carabulea si Tanase.

Sah la Carabulea, cu intarziere

A doua zi, Isarescu a facut, cu intarziere, si mutarea decisiva, sah la Carabulea, suspendandu-i dreptul de vot, din motive reputationale, aceeasi masura luand-o si in cazul lui Tanase.

In aceste conditii, Carpatica ramanea controlata de minoritari, printre care doi italieni care detin in jur de 10% din actiuni, inca de la infiintarea bancii, si care se pare ca sunt tot partenerii lui Carabulea.

Din acest moment a inceput un razboi de gherila pentru controlul actiunilor Carpatica, prin vanzari/cumparari/transferuri, miza finala fiind controlul voturilor in AGA din 10 aprilie.

Stratagema lui Tanase a provocat o reactie violenta a BNR

Prima miscare a facut-o Tanase, care si-a vandut un pachet de aproape 10% din actiuni catre doua persoane fizice, fiecare primind cu putin sub 5%, pentru a nu fi obligati sa le fie dezvaluita identitatea, conform normelor pietei de capital. Scopul este evident: ca acestia sa voteze in locul sau.

Cum e si normal, Isarescu nu poate sa stea cu mainile in san, trebuie sa-si asigure victoria, astfel ca astazi, prin vocea lui Cinteza, a anuntat ca va sesiza procurorii DIICOT pentru a-i acuza pe Tanase si pe cumparatorii actiunilor de manipularea bursei.

In acelasi timp, a precizat Cinteza, BNR va extinde masura suspendarii dreptului de vot si asupra persoanelor care au cumparat actiunile de la Tanase.

O partida cu castigator predestinat, se pare, in care cel atacat nu are nicio sansa de castig in fata BNR, intrucat batalia se duce pe campul sau de lupta, pe piata bancara, in care banca centrala este stapana.

Si totusi...

Lupta de gherila pentru controlul votului in AGA continua. 

Astazi a avut loc o noua tranzactie importanta pe piata deals, cu un numar de 13 milioane de actiuni BCC, in valoare de 832.000 de lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii