BANCI | Opinie

Isarescu: Interventia din octombrie 2008 a urmarit stoparea atacului de panica si migrarea in valuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-07 15:38

Operaţiunile BNR din octombrie 2008 au urmărit stoparea unui atac de panică şi nu "apărarea monedei naţionale", pentru a evita ca presiunile de retragere a valutei să nu se transforme într-o migraţie a economiilor din lei în valută, care ar fi afectat rezervele valutare, afirmă Mugur Isărescu.

"Panica bancară odată declanşată nu se oprea numai la retragerea disponibilităţilor din conturile în valută şi se mişca inevitabil pe procesul de convertire a economisirilor din lei în valută. Dacă nu am fi oprit panica, această a doua etapă ar fi epuizat într-adevăr rezervele băncii centrale. A apăra moneda naţională nu este o chestiune de mândrie, este o chestiune vitală pentru soarta unui întreg sistem bancar şi pentru soarta unei ţări. Aici nu ne putem juca cu superficialităţi", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

Şeful băncii centrale este de acord că în acea perioadă au existat retrageri semnificative din toate pieţele emergente, dar, potrivit lui Isărescu, faptul că BNR a lăsat ulterior leul să se deprecieze arată că BNR nu urmărea un curs anume, ci panica, retragerile de lichiditate în valută, şi ieşirea dintr-un cerc vicios creat de contextul internaţional.

Din această perspectivă, Isărescu apreciză că intervenţia BNR şi-a atins obiectivul.

"Aveam semnale de la preşedinţi de bănci că posesorii de conturi de valută îşi retrăgeau depozitele şi le depozitau în aceeaşi bancă în casete de valori şi deruta generală pe care am citit-o la foarte mulţi bancheri, nu neapărat la trezorieri", a mai spus Isărescu.

El crede că dacă ar fi fost mai bună cooperarea din partea băncilor şi între bănci probabil că şi episodul secundar, cel cu dobânzile mari, nu apărea atât de evident.

"Bineînţeles că a suferit economia, pentru că la rândul lor ăia care au pierdut s-au dus în partea celaltă (pe dobânzi înalte - n.r.). Dar ei oricum stopau creditarea. A face o delimitare între un motiv şi o scuză cred că este o chestie de bun simţ", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR consideră că stoparea creditării şi creşterea dobânzilor ar fi fost oricum rezultatul retragerilor de depozite şi a finanţărilor externe.

Isărescu a ridicat şi problema lichidităţii din acea perioada, apreciind că o atitudine agresivă au avut băncile care au cumpărat valută în repetate rânduri de la BNR şi nu banca centrală, care introducea ordine de vânzare în piaţă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii