BANCI | Analiza

Isarescu explica de ce e nevoie de noi restrictii la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-01 07:28

"Societatea românească a fost din nou tulburată de ştiri bazate, probabil, pe scurgeri de informaţii din direcţiile Băncii Naţionale, că Banca Naţională va pune din nou restricţii. Dacă vom introduce loan to value să ştiţi că nu este restricţie. Este absolut normal să facem acest lucru pentru că se face peste tot în lume", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Oficialul băncii centrale a adăugat că volumul creditului acordat trebuie să fie întotdeauna mai mic decât volumul necesar de finanţare.

"Dacă îi dau unuia sută la sută din împrumut credeţi că mai există vreo pârghie serioasă prin care omul să fie constrâns să utilizeze bine banii?", a spus Isărescu.

O altă măsură pe care banca centrală ar putea să o introducă se referă la corelarea creditului cu veniturile clientului.

"Nu este normal? Aceasta ţine şi de cultura debitorului, să nu se ducă să ... să nu mai spun ce era înainte de 1990, când nu aveai voie să îţi angajezi mai mult de 30% din venituri. Dar acela era sistem comunist şi îl facem pilaf. Face parte din educaţia financiară a unei soecităţi. Dacă te uiţi la vecin şi vezi că şi-a făcut datorii prea mari nu e vecin bun, se întâmplă ceva cu el. Nu vrem cu toţii să avem vecini buni sănătoşi, să nu aibă probleme financiare?", a continuat Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a atras atenţia că, în condiţiile în care economiile sunt deschise, iar astfel de măsuri legate de creditul în valută nu se vor lua şi în alte ţări, există riscul ca băncile să externalizeze creditele.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii