BANCI | Interviu

Isarescu critica analistii straini pentru exagerarea evaluarilor asupra Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-11 19:20

Cresterea economica record a Romaniei din ultima perioada si tendintele de scadere a inflatiei este o ocazie buna pentru guvernatorul Mugur Isarescu sa critice, din nou, rapoartele agentiilor de evaluare din strainatate, nu tocmai pozitive la adresa Romaniei din ultima perioada.

Guvernatorul BNR a revenit asupra rapoartelor externe critice fatã de România din ultimul an evidentiind cât de periculoasã poate fi schimbarea de sentiment a investitorilor fatã de o economie emergentã.

"A sãri atât de rapid cum am vãzut în rapoartele institutiilor financiare de la o privire roz-bonbon în urmã cu 12 luni la o privire negru-antracit este o cale lungã. Nu acuz pe nimeni, vreau sã evidentiez ce înseamnã o schimbare de sentiment", a apreciat Isãrescu, citat de Mediafax.

Devansarea ritmului de crestere a importurilor de cãtre dinamica exporturilor ar trebui sã fie mult mai mare, a declarat, miercuri, guvernatorul Bãncii Nationale a României (BNR), Mugur Isãrescu.

"Suntem pe drumul cel bun, dar mai este nevoie de ajustãri ale economiei. Cresterea economicã pe bazã de productivitate, cu o sustinere mai micã din partea amplificãrii consumului, este necesarã", a spus Isãrescu.

Guvernatorul bãncii centrale spune cã economia româneascã are vulnerabilitãti, întrucât o economie care avanseazã rapid are si riscuri mai mari.

"România trebuie sã creascã rapid, pentru apropierea de nivelul de dezvoltare al UE, dar trebuie sã asigurãm convergenta realã fãrã sã pierdem echilibrul macro. Adicã, sã echilibrãm întelept convergenta realã cu cea nominalã", a afirmat Isãrescu.

Deficitul comercial a crescut în primele patru luni, comparativ cu perioada similarã din 2007, cu 14,36%, la 6,9 miliarde de euro, dinamica exporturilor fiind mai accentuatã decât cea a importurilor, potrivit datelor Institutului National de Statisticã (INS).

Exprimatã în monedã nationalã, valoarea deficitului comercial a ajuns la 25,37 miliarde de lei, în urcare cu 24,64% fatã de ianuarie-aprilie 2007.

Exporturile au crescut cu 16,7%, la 10,74 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat cu 15,8%, la 17,65 miliarde de euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii