BANCI | Interviu

Isarescu: Credem ca vom intra intr-o alta era a inflatiei mondiale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-12 10:16

Revigorarea inflatiei din ultimele luni este categoric superioarã fatã de inflamãrile anterioare, iar banca centralã se teme de un al doilea val de scumpiri, provocat si de evolutia nefavorabilã a economiei globale, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu, potrivit The Money Channel.

Guvernatorul a mai explicat cã factorii care au declansat fenomenul inflationist în România au fost externi, dar situatia a fost agravatã de contextul intern.

"Suntem în general optimisti pentru evolutia economiei în acest an, însã îngrijorarea Bãncii Nationale a României apare pentru rata inflatiei. Revenirea din ultima perioadã este categoric de proportii superioare comparativ cu toate celelalte reveniri. Apare pe toate subcomponentele indicelui preturilor de consum si, repet, ne temem de al doilea val. Declansatorii au fost, în mod evident, factorii exogeni, dar fondul, validarea, a venit din interior", a mai spus Isãrescu, la un seminar pe tema perspectivelor unei recesiuni globale în 2008.

Potrivit guvernatorului BNR, excesul de cerere agregatã a determinat aceastã "validare".

"Gap-ul pozitiv nu se închide, pentru cã apar, de fiecare datã, factori puternici care stimuleazã cererea: cresteri salariale, cheltuieli fiscale suplimentare", a completat Isãrescu.

Referitor la "al doilea val" inflationist, Isãrescu a spus cã pericolele ar veni dintr-o serie de scumpiri "structurale", la nivel international, determinate de avansul economic al marilor state emergente, precum China sau India, care consumã din ce în mai mult, si de o posibilã recesiune a economiei Statelor Unite.

"Vorbim despre inflatie ca fiind una temporarã, pentru cã încercãm sã combatem al doilea soc, dar pe plan mondial s-ar putea sã avem o scumpire structuralã, de duratã si poate chiar definitivã. Problema globalã ne îndreptãteste sã credem cã vom intra într-o altã erã a inflatiei mondiale", a mai explicat guvernatorul bãncii centrale.

El a mai pus problema posibilitãtii statelor emergente de a prelua responsabilitatea pentru avansul economiei mondiale, în cazul unei recesiuni în SUA.

"Probabilitatea unei recesiuni în SUA este mare, deci trebuie sã analizãm în ce mãsurã cresterea globalã poate sã fie preluatã de tãrile emergente", a spus Isãrescu.

În urma prezentãrii celui mai recent raport despre tintirea asupra inflatiei, din 7 februarie, banca centralã a urcat estimarea pentru inflatia la sfârsitul lui 2008 cu 1,6puncte procentuale, la 5,9%, peste consensul pietei, de aproximativ 5,5%. Isãrescu nu exclude, însã, posibilitatea ca inflatia sã fie sub aceastã proiectie.

"Exercitiul de prognozã pe care noi l-am prezentat e putin mai pesimist. Asta nu înseamnã cã prognoza se va îndeplini. Nu ne jucãm cu prognozele. Noi introducem într-un model macroeconomic datele care ni se par a functiona cu certitudine, nu le luãm pe cele care le introducem la categoria de riscuri. În al doilea rând, datele sunt în schimbare, la fel si certitudinile si ipotezele cu care lucrãm. Rezultatele exercitiului de prognozã ne fundamenteazã deciziile de politicã monetarã", a explicat guvernatorul.

BNR mentine, însã, tinta de inflatie pentru acest an la 3,8% si pe cea pentru 2009 la 3,5%.

"Nu schimbãm tinta de inflatie, dar asta nu înseamnã cã nu suntem realisti sau cã ne jucãm cu prognoza. Nu suntem contradictorii. Mentinem tinta de inflatie pentru cã trebuie sã ne batem pentru ea si putem da inflatia în jos", a comentat Isãrescu.

Comentarii

analist
Care era noua?
Pai ce, am scapat de era inflatiei mari si n-am sesizat eu? Ne intoarcem la o noua era de inflatie mare sau o continuam?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii