BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: Bancile vor scadea mai mult dobanzile in urmatoarea perioada; Cursul este determinat de piata valutara, BNR nu urmareste anumite niveluri (Toate declaratiile guvernatorului)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-29 15:51

"Observam o transmitere a deciziilor de politica monetara (scaderea dobanzii) in mod evident pe piata monetara si a titlurilor de stat, dar cu intarziere in sistemul bancar, fapt semnalat pentru prima data in comunicatul de presa al BNR de astazi. Am explicat in comunicat cauzele intarzierii, dar credem ca aceasta intarziere va fi in mare parte recuperata iar in perioada urmatoare, o buna parte din deciziile noastre se vor reflecta si pe piata creditului, la nivelul bancilor", a declarat guvernatul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul briefingului organizat astazi dupa decizia bancii centrale de scadere a dobanzii de la 5,5% la 5,25%.

"Din pacate pentru Romania, acest ciclu de reducere a dobanzii BNR s-a suprapus peste o perioada extrem de tensionata in Europa, in general la nivel economic si financiar si in particular la nivelul bancilor comerciale, cu scaderea intermedierii financiare anuntata de multe banci mari, multe avand filiale in Romania, iar aceasta a intarziat procesul de transmitere a efectelor reducerii dobanzii BNR. Comunicatul BNR incearca sa explice aceste fenomene, altminteri extrem de complicate", a declarat guvernatorul.

Intrebat care ar fi fost efectul scaderii rezervelor minime obligatorii, Mugur Isarescu: "Pe piata bancara avem o situatie duala: Pe de o parte avem un deficit de lichiditate per total, reflectat de faptul ca permanent, la refinantarile saptamanale la BNR, se extrage o suma de de 4, 5, chiar 6 miliarde lei, lichiditate, iar pe de alta parte avem un surplus de lichiditate concentral doar la cateva banci, reflectat de faptul ca cel putin la o jumatate de luna, in perioda de constituire a rezervelor minime obligatorii, la facilitatea de depozit, deci acolo unde apar surplusurile de lichiditate, apar 2,3 sau chiar 4,5 miliarde de lei.

Ce reflecta acest lucru si ce am incercat sa spunem in comunicat: reflecta pe de o parte tensiunile din UE, precum si problemele pe care le au, cel putin partial, bancile-mama cu sucursale in Romania. Ele au cerut banvilor-fiice din Romania, in special bancilor cu capital grecesc si austriac, o imbunataire a raportului credite/depozite, care in cazul unor banci a ajuns la 1/3 au 1/4, o dependenta foarte mare de resursele exterme.

O astfel de imbunatatire se va face fireste in timp si va avea efecte, spunem acest lucru din toamna anului trecut. Noi pledam sa se faca treptat, in esenta nu o contracaram, pentru ca inseamna o reducere a indatorarii, inclusiv o reducere a indatorarii Romaniei, pentru ca o buna parte a datoriei tarii este creata de banci, bancile-mama de aici versus bancile-mama din strainatate. Dar dorim ca acest lucru sa se faca treptat si sa avem posibilitatea ca din resurse interne, inclusiv pe perioade temporare, prin refinantare de la banca nationala, sa nu perturbam sistemul de creditare pe plan intern.

Dar a aparut aceasta suprapunere: avem o reducere a inflatiei si in acelasi timp o problema europeana, care nu este numai a Romaniei, legata de deleveraging, adica reducerea intermedierii financiare. Dorim ca acest proces sa fie controlat, actionam in acest sens, e un mesaj special pe care-l transmitem prin comunicatul de astazi.

Aratam ca aceasta suprapunere este cauza principala pentru care transmiterea reducerii dobanzii BNR nu ajunge foarte repede la bancile comerciale si la client. Aratam ca aceasta transmitere a ajuns dincolo de piata monetara, pe piata titlurilor de stat si in operatiunile intre bancile comerciale prin intermediul titlurilor de stat, incurajam acest proces si speram ca in acest fel transmiterea dobanzii BNR pana la nivelul ratelor de dobanda la credite si la depozite va fi ceva mai rapida. In aceasi timp nu spunem ca se va intampla peste noape, va dura ceva, ca orice problema structurala”, a adaugat Mugur Isarescu.

Isarescu: Nu aparam un anumit nivel de curs, praguri psihologice, cursul este determinat in Romania in esenta de piata valutara

- Intrucat un leu depreciat are efecte inflationiste, scumpind produsele importate, ce le raspundeti celor care au temeri cu privire la faptul ca leul se va stabiliza in urmatoarea perioada in intervalul 4,4-4,5 sau chiar va depasi acest prag?

Mugur Isarescu: "In general nu putem sa raspundem temerilor decat prin faptul ca suntem aici ca sa asiguram stabilitatea, si economica si financiara si stabilitatea preturilor si, in conditii de piata, inclusiv stabilitatea cursului de schimb.

Dar mentiunea noastra cu privire la stabilitatea cursului de schimb inseamna stabilitate de curs de piata, conditii de piata, cursul fiind determinat in Romania in esenta de piata valutara.

Deci cand vorbim de stabilitatea cursului noi vorbim de stabilitatea pietei valutare, in orice caz nu vorbim de o fixitate.

De asemenea le transmit ca niciodata din aceasta institutie nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs. Nu aparam un anumit nivel de curs, o mai spunem inca o data, cu atat mai mult cu cat media vorbeste despre niste praguri psihologice.

Intelegem ca in general in piata se creeaza asemenea praguri, nu le rejectam, este o normalitate a pietei, dar vrem sa fie foarte clar ca noi nu le proteja.

Avem o politica de curs de schimb flotant, intr-adevar se numeste managed floating, deci o flotare administrata, dar ea se refera la variatii semnificative de curs. Nu ma intrebati ce inseamna semnificativ. Semnificativ inseamna semnificativ.

In consecinta, ca sa mai incerca sa dau un raspuns la ceea ce credeti dumneavoastra ca m-ar intreba pe mine anumite persoane ingrijorate, noi am vorbit aici de zone de echilibru. Si credem ca in prezent cursul este intr-o zona de echilibru. Nu vedem niciun motiv care ne-ar putea determina sa spunem ca nu este intr-o zona de echilibru.

Daca zona de echilibru se misca, asta este cu totul altceva, trebuie sa vedem daca fundamentele determina o asemenea miscare a zonei de echilibru, iar asta se observa in timp. Sa nu cumva sa intelegeti din interventia mea ca avem vreo problema legata de un punct oarecare lansat in media si care apoi ar deveni, sa spunem asa, un punct sacru. Nu avem asa ceva, nu lucram cu asa ceva."

- O decizie de intregire a salariilor bugetarilor o catalogati in riscuri interne asociate contextului electoral sau este mai degraba o masura care ar putea reface gradual cererea interna?

Intregirea salariilor bugetarilor va avea impact limitat daca se va face cu pastrarea obiectivelor din acordul cu FMI

- Mugur Isarescu: "Daca ma intrebati pe mine, cred ca mai degraba se incadreaza la a doua, dar nu ne ocupam nici cu aceasta chestiune cum nu ne ocupam nici de problema unui nivel psihologic (al cursului).

Noi in comunicat am facut referire la indeplinirea prevederilor din acordul cu Fondul si la necesitatea ca in continuare aceste prevederi sa fie indeplinite. Acolo e vorba de un lucru mult mai complicat, nu numai de o cifra sau alta. E vorba de un intreg context bugetar, noi am inteles din interventiile guvernului, din explicatiile care s-au dat, ca aceasta recuperare salariala la nivelul bugetar, in consonanta cu faptul ca atunci cand ea a fost aprobata de Curtea Constitutionala s-a vorbit de caracterul temporar al reducerii, ca aceasta recuperare se face cu pastrarea obiectivelor, tintelor bugetare stabilite in acordul cu Fondul.

Si daca acest lucru este cel ce se va intampla, bineinteles ca impactul este limitat.

Mai fac un singur comentariu. Cand facem referire la riscurile unui an electoral, referirea este generala, pentru ca stim din experienta si am trecut prin vreo 5-6 ani electorali dupa 1990, ca apar intr-adevar riscuri majore, si nu numai legate de probleme salariale, deci un an electoral este un an electoral, ca sa nu spun mai mult.

Procesele pierdute de banci cu clientii nu sunt problema BNR, ci a instantelor

Intrebat ce poate face BNR cu privire la procesele prin care tot mai multi clienti ai bancilor castiga procesele cu acestea, existand riscul ca fenomenul sa se extinda, odata creat precedentul, avand in vedere faptul ca multe contracte de credit au formulari standard, Mugur Isarescu a spus:

"Cred ca noi am facut destul de multe, inclusiv in trecut, am avertizat asupra importantei educatiei financiare, pentru ca fiind contracte, poarta semnatura nu numai a creditorului dar si a debitorului.

Faptul ca ele sunt castigate in instanta este o problema judiciara, o problema sa spunem a instantei, nu este o problema a BNR. La fel, in alte cazuri procesele au fost pierdute. Dincolo de aspectele prevazute in legile bancare, si anume probleme prudentiale, de supraveghere, reglementare, alte interventii ale bancii centrale pot fi cel mult verbale.

Peste 2 saptamani va fi un seminar la BNR exact pe aceste probleme, pentru ca problemele sunt complicate si oricum ies din tema acestui briefing de presa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii