BANCI | Opinie

Isarescu avertizeaza ca economia Romaniei risca o criza la fel ca in 1999

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-13 13:37

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, continua avertismentele cu privire la riscurile cu care s-ar putea confrunta economia Romaniei, in cazul unor majorari prea mari a salariilor si a unui deficit extern exagerat. "Economia românească riscă o corectie din partea pietei, la fel ca în 1999, date fiind conditiile pietei internationasle si dezechilibrele accentuate ale contului curent", a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciază bugetul pe 2008 ca fiind unul prudent, fără un deficit mare, si sustine că într-un an electoral politicile economice trebuie întărite, recomandând aplicarea unui mix de politici fiscale-bugetare-salariale pentru reglarea echilibrelor macroeconomice.

"Bugetul pe 2008 este unul relativ restrâns. BNR ar vrea să fie si mai restrâns, dar suntem realisti si stim că bugetul trebuie să asigure un echilibru între venituri si cheltuieli dar si între aspiratii sociale si posibilităti. Sperăm că discursul nostru în comisiile parlamentare să atenueze tendinta parlamentarilor de a mări cheltuielile", a declarat, marti, Isărescu.

Guvernatorul BNR a fost invitat, marti, de către parlamentarii din comisiile reunite de buget finante din Camera Deputatilor si Senat la dezbaterile la proiectul legii bugetului pe 2008.

Isărescu afirmă că politica fiscală nu trebuie să se relaxeze, iar pentru reglarea echilibrelor macroeconomice recomandă aplicarea nu doar a politicilor monetare ci si a unui mix de politici fiscale-bugetare-salariale. "Principala vulnerabilitate, în prezent si în perspectivă, este deficitul extern. Folosirea excesivă a politicilor monetare ca instrument de reglare e foarte periculoasă", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a atras atentia că majorările salariale surclasează productivitatea muncii, care adăugată la apreciarea cursului duce la accentuarea deficitelor externe."Cu cât veniturile salariale cresc în termeni nominali cu atât ar putea fi mai mici în termeni reali", a afirmat Isărescu.

Mugur Isărescu a afirmat că politicile economice trebuie întărite în perioade electorale prelungite. "Economia românească riscă o corectie din partea pietei, la fel ca în 1999, date fiind conditiile pietei internationasle si dezechilibrele accentuate ale contului curent", a explicat Isărescu.

Isarescu apreciaza proiectul de buget pe 2008 drept unul prudent

Proiectul de buget pentru 2008 este construit cu prudentă, pe un deficit relativ redus, în conditiile aspiratiilor sociale actuale, chiar dacă banca centrală si-ar dori o proiectie mai "strânsă", a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în fata comisiilor reunite de buget din Parlament.

"Salutăm un buget care a fost construit cu prudentă (...) Este un proiect de buget relativ strâns. BNR ar vrea să fie si mai strâns, dar suntem realisti", a spus Isărescu.

El a arătat că bugetul trebuie să asigure un echilibru între între venituri si cheltuieli, dar si între aspiratiile sociale si posibilităti.

"Discursul politic cu tentă socială din România accentuează aspiratiile. Credem că si în aprobare, si în executie va fi un buget tensionat", a adăugat Isărescu.

În acelasi timp, guvernatorul băncii centrale a tinut să salute si modul în care a fost realizată executia bugetară din primele zece luni si jumătate ale acestui an, exprimându-si speranta că până la finele lui decembrie situatia nu se va înrăutăti.

Isărescu a apreciat si mesajul dat de Guvern prin decizia de a reduce, în ultima rectificare bugetară din acest an, deficitul prognozat pentru 2007.

Isarescu: Premierul Tariceanu are o misiune grea in perioada electorala

Premierul Călin Popescu Tăriceanu va avea o misiune grea în perioada următoare, de dezbateri electorale, întrucât va trebui să se confrunte cu o serie de solicitări, din care multe nu vor avea un fundament economic, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Misiunea premierului Tăriceanu, oricum, este grea. Ştiu, într-adevăr ce înseamnă un an electoral. Sunt multe aspiratii, foarte multe dintre ele nefunadamentate economic", a spus Isărescu, întrebat de un jurnalist cum vede într-un an electoral, ca fost prim-ministru, situatia premierului Tăriceanu.

Isărescu a făcut această declaratie după ce a participat la deschiderea dezbaterilor de la comisiile reunite de buget - finante din Parlament privind proiectul de buget din 2008.

Anterior, seful băncii centrale afirmase, în fata parlamentarilor, că politicile economice trebuie întărite, chiar dacă urmează o perioadă electorală prelungită, pentru a evita o corectie din partea pietei, în conditiile volatilitătii internationale si a dezechilibrului extern tot mai accentuat.

Ce prevede bugetul pe 2008

Guvernul a aprobat, în 10 octombrie, proiectul legii bugetului de stat pe 2008 potrivit căruia veniturile bugetului general consolidat vor ajunge la 172,8 miliarde lei, de la 143,8 miliarde lei în acest, în timp ce cheltuielile vor creste la 184,7 miliarde lei de la 154,5 miliarde lei, astfel deficitul bugetar va fi de 11,9 miliarde lei, reprezentând 2,7% din PIB.

Veniturile bugetului consolidat vor însemna echivalentul a 39,3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar cheltuielile 42% din PIB. Comparativ, programul bugetar pentru 2007 a stabilit deficitul la 2,8% din PIB, veniturile fiind de 36,9% din PIB, iar cheltuielile de 39,6% din PIB.

PIB-ul din 2008 este evaluat, prin proiect, la 440 miliarde lei, în timp ce în acest an ar urma să cumuleze 389,8 miliarde lei. Cursul de schimb al euro, pe baza căruia a fost calculat bugetul, este de 3,18 lei. În 2007, cursul de schimb al euro a fost stabilit în buget la 3,35 lei.

Indicatorii macroeconomici pe care a fost construit bugetul de anul viitor sunt estimati astfel: cresterea economică de 6,5%, inflatie de 3,8%, deficit de cont curent de 13,3% din PIB. Potrivit aceluiasi proiect, cresterea economică pentru 2007 este estimată la 6,1%, inflatia la 4,5%, iar deficitul de cont curent la 13,4% din PIB.

Rata somajului este estimată în scădere pentru 2008, la 4,3%, în timp ce anul acesta a fost prognozată la 5%. Pe de altă parte, numărul de salariati se asteaptă să crească mai mult decât în 2007, la 2% fată de 1,8%.

Câstigul salarial mediu brut ar trebui să ajungă la 1.550 lei, în 2008, în urcare cu 12,3% fată de anul în curs.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii