BANCI | Stirea Zilei

Intesa recurge la ajutor de stat pentru intarirea capitalului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-21 15:23

Banca italiana Intesa, a treia mare banca europeana, va recurge la un ajutor din partea statului in valoare de patru miliarde de euro pentru a-si intari capitalul social cu scopul de a acoperi potentiale pierderi.

In acest scop, banca italiana va emite obligatiuni ce vor fi subscrise de Trezoreria Italiei.

In acelasi timp, Intesa nu va distribui dividendele aferente profitului de 2,55 miliarde euro obtinut anul trecut.

In aceste conditii, rata capitalului de baza al bancii (Tier 1 ratio) va creste de la 6,3% la finalul anului trecut la 7,4%.

Banca va inapoia ajutorul din partea statului cat de repede posibil, a declarat presedintele Intesa, Corrado Passera.

"Credem ca este sigur si intelept sa dispunem de o politica de siguranta in astfel de vremuri", a adaugat acesta, citat de Reuters.

"Ne asteptam la un an dificil in 2009, la fel si in 2010, insa povestea incepe din nou in 2011", a adaugat Passera.

Si alte mari banci italiene, precum UniCredit si Banco Popolare au recurs la ajutoare de stat, dar in volume mai mici, iar in urmatoarele zile si alte banci ar putea recurge la schema de stat destinata bancilor.

Programul de stat ar putea oferi intre 10 si 12 miliarde de euro pentru intarirea capitalului bancilor si asigurarea de credite pentru IMM-urile din Italia, a treia mare economie din zona euro.

Intesa este una dintre bancile italiene cu cele mai mari expuneri internationale, inclusiv in zona din sud-estul Europei afectata de criza, printre care si Romania.

Volumul ajutorului din partea statului italian este nesemnificativ in comparatie cu masurile luate de alte state europene sau din Statele Unite, fapt care reflecta abordarea mai conservatoare a bancilor italiene in procesul de creditare si evitare a produselor financiare complexe.

Intesa a constituit provizioane in valoare de un miliard de euro pentru asigurarea activelor financiare, la care se adauga o reevaluare de 1,6 miliarde de euro a activelor intangibile (goodwill) si 650 de milioane euro pentru costuri de restructurare.

Pe de alta parte, balanta contabila a fost contrabalansata de un castig de un miliard de euro de pe urma taxelor pentru goodwill.

Pentru 2009, banca a anuntat ca se asteapta la o scadere a profitului net si a venitului operational cu o variatie de o cifra.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii