BANCI | Ultima Ora

Interviu cu Jeffrey Franks, FMI: Problemele din Europa ar putea lovi dur Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-23 15:17

În preambulul Misiunii comune de evaluare a FMI, UE şi Băncii Mondiale la Bucureşti, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a acordat AGERPRES un interviu, în care se referă la efectele crizei financiare internaţionale şi face o analiză a evoluţiilor macroeconomice din România.

Agerpres: România a îndeplinit unele dintre cele mai dure reforme, dar creşterea economică este încă foarte fragilă. Cum explicaţi această întârziere a creşterii economice? Ce rată de creştere preconizează FMI pentru România în 2012?

Jeffrey Franks: Aş spune că acum România este mai rezistentă la şocuri decât era în 2008. Deficitul de cont curent şi cel fiscal sunt mult mai mici. Şi inflaţia s-a diminuat. Sistemul bancar rămâne bine capitalizat şi supravegheat îndeaproape de BNR. Problema cu care ne confruntăm acum este că alte zone ale Europei au devenit deosebit de fragile, iar problemele de acolo ar putea lovi dur România.
Suntem în curs de a revedea prognoza de creştere şi vom anunţa rezultatul la finalul apropiatei noastre misiuni la Bucureşti. Creşterea în 2012 va fi mai mică decât cea pe care o anticipasem, şi asta din cauza efectelor problemelor cu care se confruntă restul Uniunii Europene.

Agerpres: Să concentrăm puţin discuţia despre reforme la cea din domeniul energiei ...

Jeffrey Franks: Energia este unul dintre domeniile în care este cea mai mare nevoie să se înregistreze progrese. Vânzarea pachetelor minoritare şi a celor majoritare de acţiuni în companiile energetice ar trebui să se facă mai rapid, iar reforma legislativă în acest sector trenează şi chiar a rămas în urma programului stabilit. România ar putea foarte bine să devină un exportator de energie, în loc să rămână un importator, dacă ar fi aplicate politicile corecte şi dacă autorităţile vor şti să atragă investiţiile necesare de mai multe miliarde de euro. Dar investiţiile vor veni în România numai atunci când preţurile la energie vor fi cele corecte, când competiţia va fi onestă şi când climatul de afaceri va deveni favorabil.

Agerpres: La finalul precedentei vizite la Bucureşti aţi afirmat că a venit momentul ca rezultatele reformei să fie simţite şi de populaţie. Este posibil ca 2012 să aducă creşteri salariale, sau acestea depind în continuare de reducerile de personal?

Jeffrey Franks: Cele mai recente date de care dispunem arată că anumite rezultate încep să se facă simţite. În sectorul privat, au avut loc măriri de salarii, deşi ele rămân modeste. Şomajul a mai scăzut şi s-a lansat procesul de creare a unor noi locuri de muncă.
În sectorul public, capacitatea guvernului de a creşte lefurile va depinde în mod crucial de reducerea în continuare a numărului de personal şi de posibilitatea creşterii veniturilor la buget, astfel încât să se formeze resurse pentru mărirea lefurilor.


Agerpres: Prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton, a declarat recent că 'atingerea ţintei de deficit pentru 2012 rămâne o provocare pentru România'. Credeţi că ţinta de deficit bugetar de 3% pentru anul următor va trebui renegociată în cadrul discuţiilor de la Bucureşti?

Jeffrey Franks: Autorităţile române îşi păstrează hotărârea fermă de a respecta ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2012. Orice abatere de la acest obiectiv va trebui să obţină aprobarea miniştrilor UE, dat fiind că el a fost stabilit în cadrul procedurii de deficit excesiv.

Agerpres: Sunteţi satisfăcut de ritmul în care este realizată reforma privind întreprinderile cu capital de stat şi programul pentru stabilirea managementului privat în cadrul acestora?

Jeffrey Franks: Reforma în întreprinderile cu capital de stat avansează în mod diferit, de la o companie la alta. În unele cazuri, înregistrăm realizări substanţiale, în altele rămân încă multe lucruri de făcut. Îmi dau seama că unele dintre aceste reforme dau naştere la controverse politice şi sunt dificil de îndeplinit, din motive tehnice. Este, însă, esenţial ca ele să avanseze cât de repede este posibil, păstrând o atitudine rezonabilă, astfel încât să stimuleze creşterea şi să permită economiei să devină cât mai puţin vulnerabilă la şocuri.

Agerpres: Apropo de controverse politice, cât de probabil este ca anul electoral 2012 să se dovedească periculos pentru economia românească?

Jeffrey Franks: Având în vedere incertitudinile din climatul economic global, va fi important ca România să îşi păstreze angajamentele faţă de continuarea reformelor economice prevăzute în programul cu FMI şi UE, în ciuda presiunilor electorale. Sper că politicienii din toate partidele, indiferent de diferenţele de opinii dintre ei, vor recunoaşte că politicile economice sănătoase sunt singura cale pentru a evita contagiunea din cauza crizei din alte zone şi pentru a asigura o creştere sustenabilă.

Agerpres: Pentru că aţi menţionat pericolele de contagiune, cât de expusă este România faţă de efectele crizei din Grecia?

Jeffrey Franks: Problemele actuale din Zona Euro sunt resimţită în întreaga Uniune Europeană şi dincolo de hotarele acesteia. România nu poate face excepţie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii