BANCI | Stirea Zilei

Interogarile la Centrala Riscurilor Bancare a crescut de trei ori

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-09-07 17:24

Bancile au transmis in iulie, dupa intrarea in vigoare a Ordonantei privind creditele consumatorilor, 327.679 de interogari pentru clienti potentiali la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) de la BNR, de trei ori mai multe decat in luna iunie si cel mai mare numar inregistrat din noiembrie 2008, potrivit Mediafax.

In a doua jumatate a lunii iunie a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 50, privind creditele de consum, care prevede inclusiv eliminarea comisionului de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă şi limitarea acestui comision la 1% în cazul împrumuturilor cu rate fixe, măsuri aplicabile inclusiv pentru creditele aflate în derulare.

Astfel, în pofida declaraţiilor bancherilor potrivit cărora intrarea în vigoare a noilor reglementări nu va duce la un val de cereri de refinanţare a creditelor deja acordate, datele publicate de BNR indică faptul că de trei ori mai multe persoane au verificat în luna iulie dacă pot lua un împrumut.

Totuşi, soldul creditelor acordate gospodăriilor populaţiei nu a avut o dinamică semnificativă, finanţările în lei urcând uşor, cu 0,2%, iar împrumuturile în valută exprimate în euro rămânând aproximativ neschimbate. Pe de altă parte, refinanţarea unui credit nu aduce în soldul total pe sistem bancar schimbări deosebite, noile credite acoperind, de fapt, stingerea obligaţiilor pentru împrumuturile în derulare.

Per total, numărul interogărilor transmise de bănci la CRB, atât pentru debitorii proprii cât şi pentru clienţii potenţiali, a crescut în iulie de peste două ori faţă de iunie, la 420.210 operaţiuni, acesta fiind cel mai mare nivel înregistrat după luna octombrie 2008.

Numărul debitorilor, persoane fizice şi juridice, a scăzut uşor în luna iulie, la 978.351 de persoane, dintre care 230.781 clienţi aveau restanţe la creditele contractate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii