BANCI | Ultima Ora

Initiativa Viena 2 propune imbunatatirea supravegherii bancare transfrontaliere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-27 23:00

Comitetul de Coordonare al Initiativei Viena 2 a prezentat observatii si propuneri privind practicile de supraveghere transfrontaliere la o serie de autorităti europene. Acestea se concentrează pe aspectele critice ale cooperarii dintre tarile de origine ale bancilor europene si tarile gazda in care au filiale, aspecte de o importantă deosebită pentru tările gazdă din Europa Centrală, de Est si Europa de Sud-Est în care opereaza filialele locale ale băncilor străine sistemice, potrivit unui comunicat al autoritatilor implicate.

Scopul initiativei consta in proiectarea cadrului de supraveghere pentru Europa si in comunicarea preocupărilor sistemice ale tărilor gazdă. Propunerile au fost împărtăsite cu EBA, BCE si Comisia Europeană.

Documentul (Vezi aici amanunte) reflectă punctele de vedere ale Comitetului director cu privire punerea în aplicare a cooperării în timpul crizei între autoritătile nationale din tările de origine si tarile gazdă. Acesta se bazează pe discutiile dintre autoritătile de supraveghere din tările de origine si gazdă, băncile centrale, autoritătile fiscale si principalele bănci-mamă, inclusiv in cadrul unui workshop găzduit de BERD de la Londra, in 12 septembrie 2012. Contactele frecvente cu alte autorităti nationale si cu sectorul bancar privat au avut de asemenea o contributie. Comisia Europeana ar putea avea opinii diferite cu privire la subiectele abordate in acest document.

Unele aspecte ale practicilor de supraveghere sunt deosebit de relevante pentru tările din Europa Centrală, de Est si de Sud-Est, majoritatea carora găzduiesc filiale ale grupurilor bancare transfrontaliere din UE, cu o importanta sistematica pentru sectoarele lor financiare.

În ultimii ani s-a observat că punctele de vedere al autoritătilor din tarile de origine si cele gazdă pot fi diferite in privinta evaluarii riscului sistemic al institutiilor financiare, nu în ultimul rând pentru că filialele pot reprezenta numai o mică parte a unui grup bancar dar să fie sistemice în tările gazdă. Aceste preocupări pot fi chiar mai pronuntate în tări din afara UE, unde băncile europene au operatiuni sistemice.

Propunerile se concentreaza pe:

1. Solutionarea potentialelor conflicte de interese pentru a se asigura că autoritatile de supraveghere au o perspectivă europeana mai largă.

2. Asigurarea că orientările EBA sunt respectate si puse în practică.

3. Promovarea unor discutii mai deschise si mai active în colegiile de supraveghere.

4. Consolidarea pozitiei EBA ca "broker onest" în medierea si implicarea autoritătilor fiscale atunci când problemele fiscale sunt relevante.

5. Aducerea unor tări importante din afara UE în cadrul structurii de supraveghere.

6. Sublinierea necesitatii de a se asigura conditii corespunzătoare pentru tările din afara zonei euro pentru participarea în uniunea bancara ("opting in").

7. Aducerea perspectivei macro-prudentiale în discutia privind supravegherea transfrontaliera, inclusiv în cadrul colegiilor de supraveghere.

Viena 2 pregăteste de asemenea comentarii detaliate privind noua propunere de rezolutie privind bancile, pentru a fi prezentata autoritătilor europene relevante.

Initiativa Viena a fost stabilita in timpul crizei financiare globale din 2008/09 ca o platformă public-privata pentru a se asigura capital adecvat si sprijin de lichiditate de către grupurile bancare occidentale pentru filialele lor din CESEE.
Initiativa a fost relansata ca "Viena 2" în ianuarie 2012, ca răspuns la noile riscuri pentru regiune cauzate de criza din zona euro. Obiectivul său este acum de a sustine coordonarea intre autoritatile de origine si cele gazdă, pentru sustinerea stabilitatii bancare transfrontaliere si prevenirea dezintermedierii dezordonate.

Grupurile bancare occidentale continuă să joace un rol important în cadrul Initiativei, atât prin sustinerea eforturilor de coordonare cat si prin aducerea contributiei la evitarea dezintermedierii dezordonate.

BERD, BEI, FMI, Banca Mondială si Comisia Europeană sunt membri ai comitetului director, alaturi de Italia si România, care reprezintă autoritatile de origine si, respectiv, de gazdă. Comitetul este prezidat de Marek Belka, presedintele Băncii Nationale a Poloniei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii