BANCI | Ultima Ora

Initiativa de la Viena 2: Deciziile bancilor-mama privind soarta subsidiarelor din Europa de Est ar putea avea efecte destabilizatoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-19 20:40

Comitetul de Coordonare al Initiativei Viena 2 a prezentat autoritatilor europene observatii cu privire rezolutiile transfrontaliere referitoare la supravegherea sistemului bancar *, anunta intr-un comunicat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Aceste observatii s-au concentrat pe aspectele critice ale cooperarii dintre bancile-mama si subsidiare (home-host cooperation), care sunt de o importantă deosebită pentru tările din Europa Centrală, de Est si de Sud-Est (CESEE), unde opereaza filiale locale de importanta sistemica ale băncilor străine.

Scopul observatiilor este acela de a contribui la discutiile care au loc in prezent cu privire la proiectarea cadrului european de stabilitate financiară, precum si de a comunica preocupările generale ale tarilor-gazda in care functioneaza subsidiarele straine, precum si ale tărilor de origine.

Unele caracteristici ale tărilor CESEE face procesul rezolutiei transfrontaliere deosebit de dificil în această regiune. Aceste caracteristici se refera la importanta sistemică a filialelor (sau sucursalelor) bancilor din zona euro în pietele locale, precum si faptul că respectivele filiale, în multe cazuri, se bazează pe banca-mamă nu numai pentru finantare, dar, de asemenea, pentru toate deciziile majore strategice si financiare.

Documentul ce contine observatiile se bazează pe discutiile dintre autoritătile de supraveghere din tările de origine si cele gazdă, băncile centrale, autoritătile fiscale si principalele băncile-mamă, inclusiv opiniile din cadrul unui workshop găzduit de Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare, în Londra, la 12 septembrie 2012, si de la reuniunea forumului Initiativei de la Viena, care a avut loc in 9 noiembrie, 2012, la Bruxelles.

Observatiile au fost trimise la Autoritatea Bancara Europeana, Banca Centrală Europeană, Comitetul european pentru riscuri sistemice, precum si la Comisia Europeană.

Observatiile privind rezolutia bancara transfrontaliera au fost elaborate în contextul discutiilor care au loc cu privire la proiectul Directiei de Redresare si Rezolutie Bancara Băncii (BRRD) si a uniunii bancare, care sugerează înfiintarea unei autorităt dei rezolutie bancara centralizata. **

Întrucat punerea în aplicare a unei uniuni bancare cu drepturi depline ar lua timp, preocupările tărilor gazdă din afara uniunii bancare a zonei euro - prezentate în aceste observatii - ar trebui să fie luate în considerare. Ar trebui asigurat un echilibru corect în repartizarea competentelor în procesul de luare a deciziilor si responsabilitătile pentru stabilitatea financiară.

Bazat pe principiul că actiunile întreprinse de către autoritătile dintr-o tară nu ar trebui să ducă la instabilitate financiară într-o altă tară, documentul trimis autoritatilor arata urmatoarele:

- Dacă tările gazdă vor participa, cum este de asteptat, la procedurile de solutionare a problemelor (rezolutii), trebuie să li se asigure o influentă adecvată în luarea deciziilor în cadrul de lucru normal, non-criză, al colegilor de la supraveghere. Iar această influentă ar trebui să aibă un suport juridic al UE.

- Interesul autoritătilor gazdă ar trebui să fie luat in considerare în mod corespunzător atunci când se stabileste rezolutia de grup si planurile de redresare de către autoritătile de la nivel de grup, în special atunci când sucursale sau filiale sunt de o importanta sistemică într-o tară gazdă si de mai mică importantă pentru grupul bancar ca întreg;

- Unele decizii pot fi rationale din punctul de vedere al tarii de origine, dar în mod neintentionat pot avea efecte destabilizatoare pentru sistemul financiar într-o tară gazdă. Medierea EBA (European Banking Authority) poate diminua tendinta de favorizare a tarilor-mama în procesul de supraveghere si rezolutie.

Cu toate acestea, ar trebui luate in considerare măsuri de protectie a tărilor-gazdă, astfel încât acestea sa fie protejate în cazul în care procesul de mediere nu functionează in practica asa cum s-a prevăzut. Introducerea unei proceduri tip "respectă sau explică" ar fi o posibilitate.

- Asigurarea participarii adecvate a tărilor-gazdă in procesele de supraveghere si redresare bancara pare a fi o conditie prealabilă pentru initierea discutiilor privind repartizarea responsabilitatilor. Pentru a se realiza acest lucru trebuie stabilita o diviziune clară a competentelor si responsabilitătilor între autoritătile de origine si cele gazdă;

- Trebuie elaborate noi propuneri de reglementare privind asigurarea pasivelor, tinand cont de conditiile din tările emergente cu piete de capital mici si nedezvoltate, in care domina un sistem bancar de creditare finantat din depozite, cu risc scăzut;

- Trebuie sa creasca drepturile si responsabilitatile tarii gazdă în supravegherea si redresarea sucursalelor sistemice. O modalitate de a rezolva această problemă este de a se conveni ca sucursalele care depăsesc o anumită dimensiune în raport cu piata tării gazdă ar putea, la initiativa supraveghetorului gazdă, sa fie transformate în filiale, în cadrul unei actiuni comune coordonată cu supraveghetorul din tara de origine. Convenirea asupra mărimii pragului unei sucursale în raport cu piata locală ar putea fi o cale de urmat.

* BERD, BEI, FMI, Grupul Băncii Mondiale si Comisia Europeana sunt membri ai comitetului director al Initiativei Viena, precum si Italia si România, care reprezintă autoritatile tarii de origine, respectiv tarii gazdă a bancilor subsidiare. Comitetul este prezidat de Marek Belka, presedintele Băncii Nationale a Poloniei.

* Comisia Europeană poate avea puncte de vedere diferite cu privire la aspectele abordate în acest document.

* Initiativa de la Viena a pregătit, de asemenea, o notă cu Observatiile privind practicile de supraveghere transfrontaliera din 18 octombrie 2012; A se vedea pagina web a Initiativei din Viena, la www.vienna-initiative.com.

** Alte elemente includ un mecanism unic de supraveghere (SSM) si un sistem comun de garantare a depozitelor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii