BANCI | Stirea Zilei

ING Bank are cel mai dezavantajos curs valutar la platile in euro cu cardul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-11 20:57

ING Bank practica un curs de schimb valutar pentru platile in euro cu cardul mult mai dezavantajos decat cel al altor banci, dar si fata de propriul curs valabil pentru schimburile euro/leu realizate prin conturile clientilor.

Astfel, la platile in euro cu cardul, ING avea astazi un curs de vanzare euro de 4,9295, cu aproape 17 bani (3,5%) mai mare decat cursul oficial BNR, de 4,7615 lei.

In compartie cu alte banci, cursul ING este mai mare cu 15 bani (3,1%) fata de cea mai buna cotatie, practicata de Alpha Bank, si cu 11 bani (2,4%) mai ridicat fata de cursul Bancii Transilvania (BT), cea mai mare banca din Romania (vezi tabelul).

Alte banci cu un curs de schimb dezavantajos pentru platile in euro cu cardul sunt, in ordine, Raiffeisen Bank, cu un curs apropiat de al ING (4,9162 lei) si Unicredit (4,8682 lei).

Printre bancile cu un curs bun la platile cu cardul in strainatate se mai afla CEC Bank (4,7893 lei), Patria Bank (4,8030 lei), Banca Romaneasca (4,8037 lei), Libra Bank si First Bank (4,8050 lei).

Trebuie sa fiti atenti si la eventualele comisioane pentru schimburile valutare practicate de unele banci, precum BCR, la care valoarea acestui comision este de 2% din suma.

Doua schimburi valutare la platile cu cardul in strainatate

Atunci cand faceti plati in strainatate cu un card in lei, trebuie sa stiti ca exista doua operatiuni de schimb valutar, in urma carora pierdeti bani de fiecare data: prima se face de organizatiile de plata Visa sau MasterCard, la un curs cu 0,3%-0,4% peste cel al BNR.

Cursul Visa de astazi a fost 4,7813 lei, cu doi bani (0,4%) peste cursul BNR (4,7615 lei). (vezi aici cursul Visa)

Cursul MasterCard a fost mai avantajos decat cel al Visa: 4,7754 lei, cu un ban (0,3%) mai mare decat cursul BNR. (vezi aici cursul Mastercard)

Ulterior, ING face si ea o conversie valutara, din lei in euro, la cursul sau de vanzare euro, care este, dupa cum am vazut, cu 17 bani (3,5%) mai ridicat decat cursul BNR.

In total, asadar, conversia valutara la o plata in euro cu un card ING tip Visa presupune o pierdere pentru client/castig pentru banca de 19 bani (3,9%) comparativ cu cursul oficial al BNR.

Concret, la o plata de 100 de euro, costul schimbului valutar este de 90 de lei, iar la o plata de 1.000 de euro, pierderea clientului/castigul bancii este de 900 de lei.

Alpha Bank, cea mai buna banca pentru schimburi valutare

Alpha Bank este cea mai avantajoasa banca pentru orice tip de schimb valutar euro/lei: atat la ghiseele bancii, cat si pentru clienti, in conturile acestora sau la platile cu cardul.
In contrast, OTP Bank are cele mai dezavantajoase cotatii la cumpararea de euro la ghiseu sau in conturile clientilor proprii.

Sa facem un calcul comparativ: daca vreti sa vindeti euro si mergeti la un ghiseu al OTP Bank, pentru 100 de euro primiti 468,6 lei (cursul de cumparare euro al OTP Bank fiind 4,6860 lei), in timp ce la un ghiseu al Alpha Bank incasati 473,9 lei, cu 5,3 lei mai mult.

La un schimb de 1.000 de euro, diferenta este de 53 de lei.
Acelasi castig il au clientii Alpha Bank care efectueaza schimburi valutare in conturile proprii, comparativ cu cei ai OTP Bank.

Cei care vor sa cumpere euro de la ghiseul unei banci, cel mai dezavantajos curs a fost astazi la BRD (4,8370 lei), cu sapte bani (1,6%) peste cursul BNR (4,7615).

Pentru cumpararea de euro direct in conturile curente, clientii BCR au fost cei mai dezavantajati, cu cu un curs de 4,8360 lei.

 

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Alpha Bank  Garanti BBVA  curs de schimb valutar  curs EURO/RON  CEC Bank  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  banca  Credit Agricole  Libra Internet Bank  

Comentarii

vasilica
Cred ca este o eroare de calcul...
"la o plata de 1000 euro pierderea clientului/castigul bancii este de 900 lei", adica 200 euro...nu are cum sa fie corect...asta inseamna 20% din suma, nu 3,4% despre care se vorbeste in articol. Poate ar trebui refacut calculul.

Vasile Coman - Bancherul.ro
schimb valutar card ING
Intr-adevar, a fost o eroare de calcul, multumim pentru sesizare. Am modificat articolul cu datele corecte: la o plata de 100 de euro, costul schimbului valutar este de 19 lei, iar la o plata de 1.000 de euro, pierderea clientului/castigul bancii este de 190 de lei.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii