BANCI | Analiza

Inflatie record in Europa, de 3,5%, iar increderea in economia europeana scade. Ce va face BCE?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-31 15:46

Inflatia din zona euro a atins un nou nivel record în luna martie, de 3,5%, în contextul în care încrederea în mediul de afaceri a scãzut pentru a zecea lunã consecutivã, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statisticã Eurostat. BNP Paribas apreciaza intr-o analiza (vezi documentul atasat) ca in consecinta Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa mentina tonul restrictiv in cadrul urmatoarei sedinte de politica monetara din 10 aprilie si sa lanse neschimbata dobanda de refinantare la 4% pe an.

Rata anualã a inflatiei în cele 15 state europene care utilizeazã moneda unicã a urcat de la 3,3% în februarie la 3,5% în luna martie.

Banca Centralã Europeanã (BCE) vrea sã mentinã rata inflatiei sub nivelul de 2%, dar previzioneazã o accelerare temporarã a preturilor. Totusi, institutia se confruntã si cu o încetinire a cresterii economice, iar analistii de pe pietele financiare estimeazã cã banca va decide o reducere a dobânzii de politicã monetarã în acest an, de la nivelul actual de 4%.

Estimarea Eurostat nu include rata lunarã a inflatiei sau o explicatie detaliatã a acesteia, dar datele publicate vineri de Belgia si Germania au indicat faptul cã accelerarea indicatorului a fost cauzatã de majorarea preturilor la energie, în contextul în care cotatia petrolului a atins nivelul record de 111,8 dolari pe baril.

Majoritatea analistilor intervievati, vineri, de Reuters au estimat cã inflatia se va mentine la 3,3%, dar unii au previzionat cã indicatorul va avansa la 3,5%.

BCE a respins în mod repetat estimãrile privind o eventualã reducere a ratei dobânzii de politicã monetarã, sustinând cã este important sã mentinã asteptãrile privind evolutia inflatiei la un nivel redus, în special în contextul turbulentelor de pe piata financiarã.

Un sondaj realizat de Comisia Europeanã a indicat cã asteptãrile consumatorilor privind evolutia inflatiei au scãzut pentru prima datã în ultimele cinci luni, de la 28 de puncte la 26 de puncte.

În acelasi timp, indicele care mãsoarã încrederea în economia zonei euro a continuat sã scadã de la 100,2 puncte la 99,6 de puncte, în principal din cauza evolutiei sectorului constructiilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii