www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Inflatie record in Europa, de 3,5%, iar increderea in economia europeana scade. Ce va face BCE?

Autor: Bancherul.ro
2008-03-31 15:46
Inflatia din zona euro a atins un nou nivel record în luna martie, de 3,5%, în contextul în care încrederea în mediul de afaceri a scăzut pentru a zecea lună consecutivă, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat. BNP Paribas apreciaza intr-o analiza (vezi documentul atasat) ca in consecinta Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa mentina tonul restrictiv in cadrul urmatoarei sedinte de politica monetara din 10 aprilie si sa lanse neschimbata dobanda de refinantare la 4% pe an.

Rata anuală a inflatiei în cele 15 state europene care utilizează moneda unică a urcat de la 3,3% în februarie la 3,5% în luna martie.

Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să mentină rata inflatiei sub nivelul de 2%, dar previzionează o accelerare temporară a preturilor. Totusi, institutia se confruntă si cu o încetinire a cresterii economice, iar analistii de pe pietele financiare estimează că banca va decide o reducere a dobânzii de politică monetară în acest an, de la nivelul actual de 4%.

Estimarea Eurostat nu include rata lunară a inflatiei sau o explicatie detaliată a acesteia, dar datele publicate vineri de Belgia si Germania au indicat faptul că accelerarea indicatorului a fost cauzată de majorarea preturilor la energie, în contextul în care cotatia petrolului a atins nivelul record de 111,8 dolari pe baril.

Majoritatea analistilor intervievati, vineri, de Reuters au estimat că inflatia se va mentine la 3,3%, dar unii au previzionat că indicatorul va avansa la 3,5%.

BCE a respins în mod repetat estimările privind o eventuală reducere a ratei dobânzii de politică monetară, sustinând că este important să mentină asteptările privind evolutia inflatiei la un nivel redus, în special în contextul turbulentelor de pe piata financiară.

Un sondaj realizat de Comisia Europeană a indicat că asteptările consumatorilor privind evolutia inflatiei au scăzut pentru prima dată în ultimele cinci luni, de la 28 de puncte la 26 de puncte.

În acelasi timp, indicele care măsoară încrederea în economia zonei euro a continuat să scadă de la 100,2 puncte la 99,6 de puncte, în principal din cauza evolutiei sectorului constructiilor.