BANCI | Stirea Zilei

Inflatia din Romania este la nivelul altor tari vecine, SUA si UK

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-08-09 21:21

Inflatia din Romania, in crestere anuala cu 5%, nu este o exceptie printre alte tari europene si nici chiar din lume, a spus astazi Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Mugur Isarescu: "Deja am atins un varf al inflatiei, in jurul a 5%. Subliniez acest lucru, pentru ca de regula cand noi facem o prognoza pentru sfarsitul anului (de 5,6%), exista tendinta sa se spuna asa: Banca Nationala prognozeaza inflatia la 5,6%, ca preturile vor creste cu 5,6%. Nu este asa! Preturile au crescut deja cu 5%.

Mai degraba vedem, bineinteles si cu actiunea politicii monetare, care a inceput deja sa se intareasca, mai degraba o temperare a cresterilor de preturi. Si acesta este efortul nostru, de a mentine inflatia intre 5% si 5,5% pana la finalul anului, pentru ca apoi, datorita efectului de baza, inflatia sa coboare, in primul trimestru al anului viitor, sub 5%, la 4 si ceva la suta.

Acest 5,6% nu inseamna ca preturile vor creste de acum inainte cu 5,6%. Prognoza noastra este ca, inclusiv prin eforturi in domeniul monetar, vom reusi sa tinem preturile intre 5% si 5,5%, iar la finalul lui 2022, inflatia coboara la 3,4%.

Fata de raportul precedent, cresterile de preturi sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singuri, pentru ca nu putem fi decuplati de lume. Scenariul pe care vi l-am prezentat (inflatie de 5,6% la finalul anului) nu este deloc apocaliptic, este rezonabil fata de ceea ce se intampla in lume, cand ai inflatie de 5,4% in Statele Unite, Ungaria are 5,3%, in Polonia – 5%, ca la noi, chiar si in Germania, tara stabilitatii preturilor, istoric, dupa al doilea razboi mondial, inflatia a ajuns la 3,1%.

In acest context, prognozele noastre sunt rezonabile. Trebuie insa actionat din vreme, pentru ca preturile, mai ales cele administrate, sa nu se duca in runda a doua, adica sa strice anticipatii si sa se incadreze in decizii privind pretuile la nivelul intreprinderilor.

De altfel, jumatate din cresterea de 5% a inflatiei este reprezentata de preturi administrate, pe care nu avem posibilitatea sa le controlam. Nu poti sa te bati cu cresterea preturilor la electricitate majorand rata dobanzii de politica monetara. Scopul nostrum, cand interim politica monetara, este sa descurajam alte cresteri de preturi si sa ducem cresterea economica in limita in care poate economia sa echilibreze cererea cu oferta."

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanda de politica monetara  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii