BANCI | Stirea Zilei

Industria, agricultura si serviciile au crescut in 2013 cu credite mai putine de la banci: volumul finantarilor a scazut cu o jumatate de miliard de lei, in timp ce creditele pentru populatie au avansat cu 1,6 miliarde

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-16 00:58

Economia romaneasca a crescut anul trecut cu aproape 3%, fata de doar 0,7% in 2012, in ciuda faptului ca volumul de credite bancare pentru companii a scazut fata de anul precedent, an in care stocul de credite crescuse substantial.

Din comparatia stoc credite/crestere economica a celor doi ani, rezulta ca nu ar exista o legatura directa intre volumul de credite si avansul economic.

Mai multe credite pentru populatie in 2013

Stocul de credite pe care bancile le-au acordat populatiei a sporit in 2013 (pana in luna noiembrie) cu 1,6 miliarde lei, la un total de99,7 miliarde lei, pe cand finantarile pentru companii au scazut cu o jumatate de miliard de lei, la un total de 186,6 miliarde lei, arata datele BNR.

Asta dupa ce pe parcursul lui 2012, finantarile pentru companii au sporit cu nu mai putin de 6 miliarde de lei, iar cele pentru populatie cu 2,7 miliarde lei.

Pe parcursul ultimilor 5 ani de criza, din 1 ianuarie 2009 pana in noiembrie 2013, stocul de credite pentru populatie a crescut cu 17,6 miliarde lei. In acelasi timp, bancile si-au majorat volumele de finantari acordate companiilor mai mult decat dublu, respectiv cu 33,7 miliarde lei.

Daca ne uitam la domeniul de activitate al companiilor, vedem ca in 2012 au fost finantate in principal agricultura (volumul de finantari crescand de la 9,6 la 11 miliarde lei, inddustria, cu finantari in crestere de la 50,6 la 52 miliarde lei, administratia publica, cu un avans de la 14,2 la 16 miliarde lei, precum si serviciile, de la 73, 5 la 74,8 miliarde lei.

Anul trecut, stocul finantarilor pentru industrie a fost in scadere de la 52 la 51,4 miliarde lei, iar celelalte sectoare au stagnat mai degraba sau au fost in usoara scadere.

Valuta este de vina

Datele BNR arata ca reducerea volumelor de credite pentru firme a fost cauzata in principal de diminuarea finantarilor in valuta, care au consemnat o scadere anuala de peste 10% in noiembrie, fata de o scadere de doar 4% la persoanele fizice, in timp ce creditele in lei au crescut cu 2% pentru persoanele juridice si cu doar 0,7% pentru populatie.

Avansul creditarii in lei poate fi pusa si pe seama faptului ca dobanzile aferente creditelor in lei acordate de banci firmelor au scazut in medie cu 2,5 puncte in 2013, de la 10% cat erau la inceputul anului, la 7,5% in noiembrie.

Reducerea volumelor de credite in valuta nu are insa legatura cu costurile, intrucat dobanda la euro s-a mentinut aproape neschimbata anul trecut, in medie la 4,7%. Poate fi o consecinta a reducerii resurselor in valuta ale bancilor, a inaspririi conditiilor de creditare si a cererii mai scazute de credite din partea societatilor comerciale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii