BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar romanesc la jumatatea anului 2016: profituri mai mari, cu tot mai putine unitati si angajati

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-29 23:01

Indicatorii sistemului bancar romanesc s-au imbunatatit semnificativ in prima jumatate a acestui an, pe fondul unei cresteri economice puternice, de 6% pe an, care a permis bancilor sa acorde tot mai multe imprumuturi, in special populatiei.

In acelasi timp, bancile si-au diminuat costurile, atat cele aferente riscului de credit (ajustarile pentru depreciere sau provizioanele, cum mai sunt cunoscute), cat si cele de functionare, continuand sa-si ajusteze reteaua de unitati si numarul de salariati, in contextul in care tot mai multi clienti prefera sa utilizeze serviciile bancare electronice, online.

Astfel, profitul net al sistemului bancar s-a ridicat la 2,410 miliarde lei in primul semestru, dublu in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, o parte fiind sustinut si de vanzarea actiunilor Visa.

Numarul bancilor care au inregistrat profit a crescut la 27, cu 3 mai multe decat in iunie 2015, dar inca exista banci, noua la numar, care produc pierderi, ceea ce reprezinta un indiciu pentru potentiale fuziuni si achizitii.

Indicatorii de rentabilitate (ROA si ROE) s-au dublat, de asemenea, comparativ cu anul trecut: ROA (rentabilitatea activelor) a crescut de la 0,66% la 1,27%, in timp ce rentabilitatea capitalului (ROE) a ajuns la 12,28%, de la 6,44%.

Rentabilitatea activitatii de baza a atins un nivel record, peste cel din anul de euforie 2008 (vezi aici detalii).

Profitabilitatea bancilor a fost sustinuta de cresterea creditarii, precum si de reducerea provizioanelor pentru credite neperformante (ajustarile pentru depreciere), de la 25 de miliarde lei in iunie 2015 la doar 16,4 miliarde lei in iunie 2016.

In acelasi timp, bancile si-au redus si cheltuielile de operare, prin ajustarea retelei de unitati si a numarului salariatilor.

Numarul unitatilor bancare s-a diminuat cu 306 in perioada iunie 2015-iunie 2016, de la 5.160 la 4.854 unitati. Ajustarea retelei bancare pare un proces continuu, in contextul cresterii puternice a volumelor de tranzactii bancare online si cu cardurile, care nu necesita prezenta clientilor bancilor la ghisee.

Si numarul angajatilor din banci continua sa scada: in perioada iunie 2015-iunie 2015, personalul din sistemul bancar s-a redus cu 1.615 persoane, la un total de 55.725 de salariati in iunie 2016.

Sistemul bancar si-a imbunatatit si indicatorii de risc: valoarea capitalurilor proprii a crescut de la 35 la 39 miliarde lei, iar indicatorul de solvabilitate a ajuns la 19,10% in iunie 2016, de la 18,07% in urma cu un an.

Rata creditelor neperformante a scazut de la 13,04% la 11,30% in aceeasi perioada.

 

Taguri: dobanzi depozite  statistici BNR  aplicatie plati cu telefonul mobil  credite neperformante  Return on equity (ROE) sistem bancar  YOU BRD  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii