BANCI | Ultima Ora

Index PwC: Dinamica lenta a consumului global va insemna un an plin de provocari pentru exportatorii romani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-22 15:17

Reducerea consumului la nivel global in acest an, desi intr-o usoara revigorare in octombrie, dupa cum arata un index al firmei de consultanta PwC, va afecta in continuare exportatorii romani, care trebuie sa-si administreze riguros lichiditatile si capitalul de lucru in urmatoarele doua trimestre.

Cheltuielile de consum la nivel global au fost pe un trend descendent în 2012, dar, potrivit unui Index al Consumului Global (GCI) calculat de PwC, în luna octombrie s-a înregistrat un uşor reviriment. Aceasta ar putea duce la o redresare treptată a consumului global pe parcursul anului viitor, anunta compania de consultanta intr-un comunicat.

Indexul reflectă tendinţele ciclului de consum la nivel mondial. Acesta combină zeci de date economice într-un singur index, care, de-a lungul timpului, s-a dovedit un bun indicator al evoluţiilor consumului la nivel global de-a lungul timpului. Indicatorul este unic pentru că furnizează din timp semnale privitoare la tendinţele consumului global, oferind companiilor şi decidenţilor politici informaţii privitoare la cererea globală de bunuri şi servicii şi perspectivele de dezvoltare pe termen scurt.

Indicatorul poate fi interpretat în două sensuri (după cum arată şi graficul de pe pagina următoare):

- Rata de creştere: aceasta măsoară rata anualizată de creştere a indexului care s-a deteriorat timp de cinci luni consecutive în perioada verii, deşi ultima valoare arată un uşor reviriment de la 1,5% în septembrie la 1,7% în octombrie. Aceasta este în mod semnificativ sub media de creştere pe termen lung de 2,8%, iar datele recente sunt la cele mai scăzute nivele de după încheierea crizei financiare.

- Tendinţa: Aceasta estimează creşterea anuală dacă s-ar păstra rata de creştere din ultimele 3 luni pentru întregul an. După patru luni consecutive de scădere abruptă, acest indicator a ajuns în teritoriu negativ în august. Însă ultimele valori indică un reviriment în septembrie şi octombrie de 0,2% şi respectiv 1%. Acesta este un semnal optimist, având în vedere că menţinerea unei tendinţe negative ar fi indicat o reintrare în recesiune a economiei globale.

„Ritmul de creştere al economiei globale a înregistrat o tendinţă descendentă în ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagnează, fie s-au întors în recesiune, redresarea din Statele Unite a început să piardă viteză şi există temeri privind o scădere a ritmului de creştere al pieţelor emergente. În acest context, determinarea ciclului de consum devine crucială în evaluarea perspectivelor de creştere. Ultimele date privind rata de creştere şi tendinţa GCI sugerează o creştere economică foarte slabă, dar totuşi o creştere şi nu o revenire la recesiune. Cu toate acestea, ne aşteptăm la o redresare treptată a consumului global în 2013, presupunând că nu vor exista şocuri majore în Zona Euro sau o prăbuşire a preţurilor materiilor prime”, a declarat Richard Snook, senior economist al PwC şi principalul autor al raportului.

„Efectele acestei scăderi a dinamicii consumului global se vor resimţi în întregul sector de retail şi pe întreg lanţul global de aprovizionare. Pentru România, dinamica lentă a consumului global va însemna cel mai probabil un an plin de provocări pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evoluţii fac din gestionarea lichidităţii şi a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 şi pentru primul trimestru din 2013”, a adăugat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România.

Raportul arată că există o multitudine de indicatori naţionali care oferă indicii despre ciclul de consum. Spre exemplu, sondajele privind încrederea consumatorilor, evoluţia pieţelor materiilor prime, evoluţia indicilor pieţelor de capital şi datele de pe pieţele financiare. PwC a reunit însă toate acest date într-un singur index global al consumului, index care va fi actualizat în fiecare lună şi inclus în rapoartele PwC privind evoluţia economiei globale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii