BANCI | Stirea Zilei

Inca o banca a plecat din Romania (si-au ramas doar 38) iar pana la finalul anului vor mai disparea trei; am putea ramane cu doar 30 de banci, fata de 46 cate erau inainte de criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-09 00:06

O banca de care n-ati auzit (Montepio Credito-Instituicao Financeira de Credito SA Portugalia), dar care figura in registrele BNR pe ultimul loc in topul bancilor dupa valoarea activelor, de numai 0,2 milioane lei, a anunțat închiderea sucursalei din România, începând cu data de 1 septembrie 2015. Si-au mai ramas doar 38, plus cooperativa de credit Creditcoop.

Pana la finalul anului insa, alte trei banci vor disparea din Romania.

RBS a fost deja vanduta pe bucati, incepand din 2013, mai intai clientii persoane fizice iar apoi si portofoliul corporativ, catre UniCredit Tiriac Bank, iar acum mai functioneaza doar formal in Romania, urmand a fi lichidata.

Alte doua banci, Millennium Bank si Volksbank, au fost recent preluate de OTP Bank, respectiv Banca Transilvania, ambele urmand a disparea din Romania pana la finalul acestui an. Si vom ramane cu 35.

Bank of Cyprus isi lichideaza, de asemenea, activele din Romania, astfel ca la finalul acestui an sau in 2016 va disparea si aceasta din peisajul local. Si vor mai fi doar 34.

A doua banca din Cipru, Marfin Bank, este si ea de vanzare, si nu este exclus sa-si gaseasca un cumparator in acest an si sa fie integrata intr-o banca mai mare. Este posibil, asadar, sa mai ramanem cu 33 de banci.

Iar procesul de fuziuni si achizitii va continua, cel mai probabil, cu alte banci romanesti, precum cele cu capital grecesc. Piraeus Bank a fost deja scoasa la vanzare si o serie de banci si fonduri de investitii, printre care si JC Flowers, in proces de preluare a actiunilor lui Carabulea la Carpatica, sunt interesate sa o preia. Si la anul vom mai ramane cu 32 de banci.

Nu este exclus sa avem inca o fuziune sau o preluare de banca greceasca, dintre restul celor trei care mai sunt in Romania: Alpha Bank, Bancpost si Banca Romaneasca, in conditiile crizei din Grecia. Este posibil, asadar, ca numarul bancilor sa mai scada cu una, pana la 31.

Printre bancile care nu se simt prea bine in Romania si care ar putea fi tinta unor tranzactii in urmatoarea perioada se regasesc Credit Agricole, a 27-a in topul bancilor, Intesa Sanpaolo (pe locul 18) si Veneto Banca (pe locul 16).

Daca macar una dintre acestea va fi preluata si integrata intr-o banca mai mare, atunci registrul BNR va ajunge la 30 de institutii de credit. Inainte de criza din 2008, in Romania erau 46 de banci.

Daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat cu bancile din alte tari vecine in ultimii sapte ani, vedem aceeasi tendinta de reducere a numarului acestora, cu exceptia Cehiei, care are trei banci in plus, si Slovaciei, cu o banca mai mult decat in 2008, conform statisticilor Bancii Centrale Europene (BCE).

In Grecia, numarul bancilor a scazut de la 65 la 40, iar Bulgaria a pierdut doar banci, dintre care una a falimentat.

Polonia si Ungaria au un model diferit de sisteme bancare, cu multe banci mici cooperatiste, a caror numar s-a ajustat, de asemenea: de la 712 la 672 in Polonia si de la 206 la 156 in Ungaria.

La nivelul Uniunii Europene se observa o tendinta de crestere a numarului bancilor locale mari si medii in perioada 2012-2014, iar pe de alta parte o scadere a numarului bancilor locale mici si a subsidiarelor bancilor straine. (vezi aici raportul BCE)

Comentarii

Alex
De vanzare
Si mai pot fi scoase la vanzare urmatoarele: Bank Leumi (Israel) - cota de piata 0.3% Pro Credit Bank (Germania) - cota de piata 0.4% TBI Bank (Bulgaria) - cota de piata 0.1% Bloom Bank France (Liban) - cota de piata 0.2% Banca Comerciala Feroviara (Romania) - cota de piata 0.1% Banca Romana de Credite si Investitii (Romania) - cota de piata 0.1%

Andrea
BCR cand pleaca?
Fostii clienti ai BCR asteapta cu drag ziua in care aceasta banca isi va da obstescul sfarsit. Niste sarlatani si hoti ordinari camatarii de la BCR. Am avut un credit si permanent au incercat sa ma sugrume prin cresterea abuziva a dobanzii, comisioane abuzive, etc. Cea mai mare excrocherie a lor a fost dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediul BCR, care pretindeau ca are in compunere si Euribor dar nu este Euribor. Doar ca atunci cand Euribor a scazut de la 5% la 1%, DRV/ul lor imputit a crescut de la 7,4% la 8,9%. Niste ordinari pe care i-am dat in judecata si i-am executat cu executorul judecatoresc. Ati auzit bine, un client a executat o banca! Asta exte precum un om a muscat un caine. Ha-ha!

Miorita
idea bank-cea mai neprformanta banca
Idea Bank dispare in curand. au cel mai slab management si nicio perspectiva



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii