BANCI | Stirea Zilei

In timp ce Europa este in fata unei noi crize din cauza Greciei, Fed-ul american pune capat erei banilor gratis, pregatind cresterea dobanzii de la 0 la 0,8% din aceasta toamna; masura va afecta tarile emergente, inclusiv Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-18 00:23

Janet Yellen, presedinta Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a declarat ca dobanda de referinta pentru dolar ar putea sa fie majorata in toamna acestui an, pentru prima data de la izbucnirea crizei financiare din 2008, cand a fost redusa la 0% pentru a contracara recesiunea economica.

Ea a precizat ca in ciuda faptului ca PIB-ul american a incetinit ritmul in primul trimestru al acestui an, cresterea economica a SUA, revizuita in scadere de la 2,7% la 2% in 2015, este suficient de solida pentru a sustine o majorare a dobanzii de referinta.

In aceste conditii, 15 dintre cei 17 membrii ai conducerii Fed apreciaza ca prima majorare a dobanzii de referinta va avea loc la sfarsitul acestui an, in ciuda unei recomandari venite recent de la FMI, potrivit careia Fed-ul ar trebui sa amane pentru 2016 majorarea dobanzii.

Conform prognozelor individuale ale reprezentantilor Fed, dobanda de referinta pentru dolar ar putea fi majorata pana la 0,875% la finalul acestui an, conform opiniei a 5 dintre membrii Fed, alti 5 considerand ca rata de referinta va ajunge la 0,625% iar un alt grup de 5 au anticipat ca va creste la doar 0,375%, media opiniilor fiind asadar in jurul a 0,6%.

In privinta prognozei pentru 2016, cei mai multi membri Fed (4) apreciaza ca dobana va fi majorata la 1,375%, in timp ce alti 3 considera ca va ajunge la 1,625%.

In prezent, rata de referina a Fed este setata intre 0 si 0,25%, nivel mentinut in sedinta de ieri a bancii centrale a SUA, ceea ce inseamna ca in acest an ar putea fi vorba de doua decizii de crestere a dobanzii, a cate un sfert de punct fiecare, prima urmand a avea loc in septembrie, conform estimarilor analistilor.

Yellen: Sper sa se ajunga la o intelegere in problema Greciei

Tarile emergente precum Brazilia, Turcia sau cele din Europa de Est ar putea fi afectate in a doua jumatate a acestui an de decizia Federal Reserve de a majora dobanda, intrucat investitorii si-ar putea directiona banii spre America, pentru a obtine castiguri mai bune, apreciaza analistii.

Pana atunci, insa, Statele Unite ar putea beneficia si mai mult de pe urma crizei din Europa in eventualitatea intrarii Greciei in faliment si iesirea din zona euro.

Yellen a declarat ca esecul unui acord al Greciei cu autoritatile europene ar putea avea efecte si asupra Statelor Unite, din cauza crizei care putea urma in Europa si care ar putea avea efecte de contagiune la nivel global.

Sper ca cele doua parti sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei. Este evident ca liderii europeni pun mare valoare pe integritatea uniunii monetare si politice si incearca sa convinga poporul grec ca pentru ei este important sa ramana in zona euro, ceea ce este un lucru dificil. In cazul in care nu se ajunge la un acord, cred ca exista potential pentru turbulente care ar putea afecta economia europeana si pietele financiare globale. Statele Unite au o expunere directa foarte limitata asupra Greciei prin canale comerciale sau financiare, insa in masura in care vor exista efecte asupra economiei zonei euro sau asupra pietelor financiare globale, fara indoiala ca acestea se vor revarsa si asupra SUA si vor afecta si previziunile noastre”, a spus Yellen.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii